Halløj på badehotellet i de brølende tyvere

"Uden ret meget andet end det halløj, der kan rummes i og omkring de i øvrigt smukt fotograferede klitrækker, bliver det en nok lidt for lang badetur i de kommende 29 afsnit," skriver Kurt Strand om TV2's nye dramaserie

Rosalinde Mynster som Fie og Morten Hemmingsen som landmandssønnen Morten spiller to bærende roller i ”Badehotellet”. –
Rosalinde Mynster som Fie og Morten Hemmingsen som landmandssønnen Morten spiller to bærende roller i ”Badehotellet”. –. Foto: .

GROSSERER MADSEN OG FAMILIE er for ottende år i træk på vej via Aalborg-færgen til den yderste klitrække. Dér ligger Andersens Badehotel, rammen om TV2s nye dramaserie, som blev sendt første gang i mandags.

På vej er også møllerdatteren Fie (Rosalinde Mynster), som til sin fars udtalte mishag har fået job blandt de ferierende køwenhavnere. Imens svinger 1920ernes ubekymrede toner, og hotelejer Julius Andersen i skikkelse af en vanligt brovtende Ole Thestrup tager jovialt imod sine stamgæster, som alle synes at tilhøre det bedre og ferierende borgerskab.

LÆS OGSÅ: Godt nytår især til Danmarks Radio

Postkortlignende billeder understreger den tilsyneladende idyl, men allerede efter få minutter har Badehotellet antydet en række konflikter mellem gæster, stuepiger og omkringboende husmænd. I tilgift foruddiskonteres via stjålne blikke mulige romancer i klitlandskabet mellem unge, som helt oplagt ikke kan få hinanden ifølge datidens normer.

EFTER FØRSTE AFSNITS knap 50 minutter er alt således lagt til rette, og med DR-veteranerne Stig Thorsboe og Hanna Lundblad kendt for især Krøniken som manuskriptforfattere er der ingen tvivl om, at de medvirkende skal gruelig meget igennem, før det meste ifølge den klassiske skabelon vil ende stort set godt.

Men selvom hotellet og dets omgivelser overvejende lægger an til en feel good-serie, banker verden og det omgivende samfund på.

Blandt gæsterne er kontorchef Aurland, som vækker opsigt med en medbragt radio, der sikrer, at vi nu kan blive fri for at vente to dage på avisernes nyheder fra København. Og takket være signalet fra Kalundborg Langbølge kan det ferierende borgerskab holde sig nogenlunde ajour med lurende bank- og børskrak, spirende opsving og endda en vejrudsigt, som truer med at veksle solskin til regnbyger.

En bro over Lillebælt diskuteres livligt, men i 1928 tror ingen rigtig på, at den bliver til noget; langt mere realisme synes der at være i billederne af den opadskydende Empire State Building i New York, hvor hotelejer Andersens søn slår sine folder.

DESVÆRRE FALDER REPLIKKERNE lidt tungt og påklistret blandt Julius Andersens gæster, og selvom det er en urimelig sammenligning, vil Badehotellet i den kommende tid blive holdt op mod den nye DR-serie Arvingerne, der havde premiere i aftes og derefter sendes hver søndag.

Og selv om det ikke er retfærdigt at bedømme en 30 afsnit lang serie efter bare ét afsnit, må det være tilladt at håbe, at skuespillet vokser, og at historien om de brølende tyvere kommer til at fylde lidt mere. Hvis ikke er der risiko for, at Badehotellet bliver et lidt ligegyldigt skønmaleri med et skvæt humor tilsat tvivlsomme jyske dialekter.

For uden ret meget andet end det halløj, der kan rummes i og omkring de i øvrigt smukt fotograferede klitrækker, bliver det en nok lidt for lang badetur i de kommende 29 afsnit.

Kurt Strand er journalist og forfatter