Historien om Kirkefondet og PsykiatriFonden

TV & radioanmeldelse af Jesper Bacher

TV & radioanmeldelse af Jesper Bacher.
TV & radioanmeldelse af Jesper Bacher. Foto: .

LØRDAG EFTERMIDDAG kunne man på P1 i programmet Alle tiders historie høre historien bag to danske fonde henholdsvis Kirkefondet og PsykiatriFonden. Og man må nok sige, at begge fonde står i tæt forbindelse med verserende debatter og den aktuelle udvikling. Alle tiders historie forstod således at ramme dagens historier.

Kirkefondet blev oprettet i 1890 for at afhjælpe den københavnske kirkenød. Op gennem 1800-tallet havde hovedstaden oplevet stor befolkningstilvækst, men kirkebyggeriet var slet ikke fulgt med. Kirkefondets generalsekretær, Morten Skrubbeltrang, fortalte, at der var sogne, som årligt havde 3000-4000 kirkelige handlinger. Der har virkelig været masseproduktion i kirkerne, og de stakkels præster været i højrisikogruppe for alvorlig stress. Det var på den baggrund, at Kirkefondet begyndte sit fortjenstfulde arbejde med at opføre nye kirker i København, og det er den dag i dag sådan, at fondet har skøde på flere af hovedstadens kirker, mens andre hjemfalder til fondets eje, hvis de tages ud af kirkelig brug.

LÆS OGSÅ: Kirkefondet: Alt for mange kirker og sogne i Danmark

Det er her, vi kommer til det dagsaktuelle, for der er flere kirkefondskirker, som står på det københavnske stiftsråds dødsliste over de kirker, man anbefaler at lukke. Kirkefondet har ikke været involveret i beslutningen, men Morten Skrubbetrang ærgrede sig over, at kirkelukningerne i medierne fremstilles som en afviklingsproces, når det retteligt handler om en udviklingsproces, hvor københavnerne gerne fortsat skal møde kirken på en relevant og nutidig måde.

Jeg vil nu mene, at det er mere end svært at føle det som andet end afvikling, hvis sognekirken bliver lukket hen over hovedet på menighed og menighedsråd. Er der noget mere relevant for kirken end at holde gudstjeneste i sognet, og er der nogen, som har fingeren mere på pulsen end de folk, som står midt i den lokale vingård? Man kan jo se den protest, som har rejst sig mod kirkelukningerne som et smukt udtryk for livskraftigt kirkeliv i de sogne, der står til at miste deres gudshuse.

DEN ANDEN DEL af programmet handlede om PsykiatriFonden, det arbejder på at gøre det mere accepteret at have en psykisk sygdom i Danmark.

Overlæge Jes Gerlach berettede blandt andet om bladet Psykiatri-Information. Idéen var at informere om psykiske lidelser i et letlæseligt sprog, og publikationen blev en stor succes.Viden er med til at helbrede, som Jes Gerlach sagde det, og de psykiske sygdomme skal ikke forties i offentligheden, men belyses og bringes på tale.

En gang imellem måtte Jes Gerlach dog gribe i egen barm og spørge sig selv, om succesen var blevet så stor, at man også havde medvirket til at sygeliggøre ikke bare at synliggøre?

Han nævnte, hvorledes kriseterapi breder sig ud over alle grænser, og at halvdelen af alle førtidspensioner tilkendes på grund af psykiske lidelser. Igen et aktuelt spørgsmål. Er der gået inflation i diagnoserne? Er modvind på livets cykelsti efterhånden blevet en behandlingskrævende sygdom? Det er da for tosset!

Jesper Bacher er sognepræst