Prøv avisen
Mediekommentar

Højtflyvende IC4-skandale?

Af Kurt Strand

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

Skulle det gå så galt, at Danmarks kommende kampflykøb ender som en højtflyvende IC4-skandale – en frygt, der nager også blandt dem, som har nikket ja – er der for længst taget forbehold for, hvad der kan ske, skriver Kurt Strand

”EN FLYVENDE computer”, lød karakteristikken, da en militæranalytiker i P1’s Orientering mandag eftermiddag blev bedt om at sætte ord på Danmarks kommende kampfly, F-35.

Analytikeren, Hans Peter Michaelsen, blev interviewet, fordi han på Center for Militære Studier har været med til at lave en rapport om alt det, de nye fly kan. Men som ikke rigtig synes at være indarbejdet i hverken den politiske beslutningsproces eller de finansielle konsekvenser.

Michaelsens karakteristik viste sig endda at være jysk underdrivelse, for de 27 nye fly – som fra om tre år gradvist skal erstatte de aldrende F-16 – kan ”opfange, analysere og udveksle data med andre fly”, og ”dermed adskiller de sig væsentligt fra det, vi kender”.

Tilmed er teknologien så avanceret, at den ifølge Hans Peter Michaelsen vil kunne ”understøtte operationer i søværnet og hæren”. Og selvom han ikke sagde det direkte, lå det vist i tonefaldet, at vi dermed har at gøre med nogle svære samarbejdsrelationer, som til forveksling ligner Egon Olsens beskrivelse af forholdet mellem de tre kunstarter på Det Kongelige Teater i ”Olsen-banden ser rødt” fra 1976.