Gotfredsen: Hvad er meningen med folkemødet?

Trykkefrihedsselskabet har inviteret den hollandske politiker og islamkritiker Geert Wilders til Bornholm, og det sætter det fredfyldte folkemøde i et nyt skær. For Wilders kan tiltrække mennesker med ondt i sinde, skriver Gotfredsen

Den hollandske politiker Geert Wilders er inviteret til Folkemødet på Bornholm, og det skaber debat. -
Den hollandske politiker Geert Wilders er inviteret til Folkemødet på Bornholm, og det skaber debat. - . Foto: Larry W. Smith/EPA.

Det er efterhånden blevet en fast tradition, at juni er præget af folkemødet på Bornholm. Det er i år femte gang, at mødet holdes, og det har vist sig at være en så stor succes, at øen hvert år næsten skifter karakter på grund af de mange mennesker, der strømmer til. Danskerne har taget imod tilbuddet om at samles og debattere og naturligvis få mulighed for at få politikerne nærmere i tale.

I år kommer en gæst, der sætter tingene en del på spidsen - nemlig den hollandske politiker og islamkritiker Geert Wilders. Det er Trykkefrihedsselskabet, som har inviteret ham, og som dermed sætter det fredfyldte folkemøde i et nyt skær. For Wilders kan tiltrække mennesker med ondt i sinde. Han skal beskyttes, som det også var tilfældet forleden, da han var til stede i Texas i USA, hvor to mænd angreb et arrangement, hvor man konkurrerede om at frembringe den bedste Muhammed-tegning.

Derfor blev sagen onsdag aften taget op i DR 2's Deadline, hvor vært Jacob Rosenkrands formulerede de centrale ord. Kan man tillade sig at gøre folkemødet usikkert?

Det spørgsmål indrammer ganske godt det store dilemma i en ny virkelighed, hvor visse mennesker besvarer det frie ord med vold. Vi står hele tiden i valget mellem kompromisløst at holde fast i den ligefremme og konfronterende tone eller at indordne os under de nye vilkår.

Trykkefrihedsselskabets formand, Katrine Winkel Holm, var aldeles klar i mælet på DR 2, hvor hun sagde, at hvis folkemødet mest handler om at hygge sig, drikke øl og undgå for meget besvær, er der noget galt med konceptet. Og en aflysning af Wilders er med andre ord ikke under overvejelse i selskabet.

Enhver, der har besøgt folkemødet på Bornholm, ved, at det udgør en pudsig blanding af debat, oplysning og markedsplads. Det handler bestemt ikke kun om at drikke øl og spise sild, men det handler også om den slags, og jeg tør godt vove den påstand, at en del af dette års folkemødedeltagere sidder og bander over, at Geert Wilders dukker op og forstyrrer freden. For hvorfor provokere, hvis man kan leve i nogenlunde fordragelighed?

Den sætning har man hørt så ofte i de senere år, og sammenstødet mellem folkemøde og intens islamkritik sætter tidens mentaliteter på spidsen. Det er hyggeligt dansk demokrati stillet over for stor og principiel stillingtagen, og Katrine Winkel Holm stod i ”Deadline” fast som en klippe.

Mens Jacob Rosenkrands forsøgte at tale de bekymredes sag, insisterede Winkel Holm på, at det kan være nødvendigt at tillade sig at gøre folkemødet usikkert, og hun stod tilbage med nogle ret klare argumenter på sin side.

For hvad er i sidste ende meningen med folkemødet? Det må blandt andet være, at alt her åbent kan diskuteres, og at man ikke lader sig diktere af frygten for dem, der vil netop et folks frie samtale til livs.

Trykkefrihedsselskabets arrangement vil utvivlsomt komme til at lægge en vis dæmper på den joviale stemning på Bornholm. Men måske trænger den også til at blive udfordret lidt.

Sørine Gotfredsen er forfatter, præst og journalist