Hvad var missionen i Myginds mission?

DR har sat mobning på programmet med Peter Mygind i spidsen. Han vil prøve at bryde de mønstre i skoleklasserne, der er med til at skabe mobning

Peter Mygind prøver at brude det mønster, der er med til at skabe mobning i DRs program "Myginds mission".
Peter Mygind prøver at brude det mønster, der er med til at skabe mobning i DRs program "Myginds mission". Foto: FOTO FRA PROGRAMMET ""MYGINDS MISSION"": DR .

MOBNING HAR de seneste år været på dagsordenen mange steder. Kronprinsesse Mary satte tilbage i 2008 fokus på emnet. Hendes fond gjorde sit første projekt til en aktiv indsats for at komme mobning til livs blandt de mindste børn. Fri for mobberi blev en succes og bruges stadig i daginstitutioner landet over. Men at man er kommet mobning til livs er desværre langtfra virkeligheden. For det er stadig et stort problem ikke mindst på skolerne.

Nu har DR også taget emnet op med Peter Mygind i spidsen. I programmet Myginds mission har man skabt en række på seks udsendelser, hvor man kan følge Peter Mygind og hans arbejde for at bryde de mønstre, der er med til at skabe mobning.

LÆS OGSÅ: Kampagne skal stoppe mobning på internettet

Peter Mygind er en fremragende vært, fordi han med sit nærvær formår at komme tæt på de mennesker, han bliver sat over for. Det var da også tydeligt i programmet, at han meget hurtigt fik skabt en god kontakt til børnene og blev fortrolig med flere af dem.

Noget vanskeligere havde han det med at få skabt kontakt til lærerne. I en scene i programmet kommer Mygind ind på lærerværelset, hvor der sidder 10-15 lærere, ingen af dem hilser på ham, og de forbliver bøjede over deres arbejde. Peter Mygind sætter sig alene ved et bord og spiser sin frokost, og her beskriver han, hvordan han føler sig som den nye dreng i klassen. Man havde dog mere den fornemmelse, at han blev lukket ude af fællesskabet og selv blev udsat for mobning.

Lærernes forbehold over for Peter Myginds mission var dog ganske reel. For som en af lærerne beskrev det, så er deres opgave som lærere også at beskytte eleverne ikke mindst de svage. Hun udtrykte skepsis over for missionen og frygt for, at de børn, der var udsat for mobning, kun ville få det værre efter en eksponering i tv.

Det er ofte sket, at et tv-program lægger en vinkel på et problem, som stiller programmets deltagere i et dårligt lys. Og sådan mundede Myginds mission da også ud i onsdagens program. En konflikt mellem to piger fra en 8. klasse fik så meget sendetid, at man overvejede, om man så et program, der handlede om at udstille konflikter i stedet for at løse dem. Ingen greb ind over for de to, heller ikke, da de var så langt inde i konflikten, at de udtrykte ønske om at gribe til vold over for den anden.

Der er ingen tvivl om, at Peter Mygind brænder for at gøre noget aktivt for at standse mobning, men det kan undre, at en så medievant person som ham lader programmet løbe af sporet allerede i sin indledende fase.

Man kan nu kun håbe, at der i de følgende programmer bliver strammet lidt mere op, så det bliver klart, hvad det egentlig er, missionen går ud på, og hvilke værktøjer man vil bruge for at bryde mobningsmønstrene. Hvis det sker, og programmet på den måde kan give inspiration videre, vil det have sin berettigelse. Hvis ikke, vil det igen blive et program, hvor man udstiller den enkelte til underholdning for de mange.

Lea Skovsgaard er sognepræst