Hverdagen for de kongelige er ikke kedelig

Et af de tilbagevendende temaer her før jul er året, der er gået

I aften sender TV 2 sin udgave over samme tema, nemlig "De kongelige øjeblikke". Måske kigger jeg med igen!
I aften sender TV 2 sin udgave over samme tema, nemlig "De kongelige øjeblikke". Måske kigger jeg med igen!. Foto: LARS BECH.

Det kan være for erhvervslivet, i det politiske liv eller for kongehuset som i DRs udsendelse mandag aften, der blev sendt fra Frederiksborg Slot i Hillerød.

Et hyggeligt program, hvor forskellige inviterede gæster kommenterede årets begivenheder lige fra de officielle besøg og sportsbegivenhederne til Kronprinsessens tøjvalg.

LÆS OGSÅ: En vigtig, men også ufærdig bog om Kongehuset

Udsendelsen begyndte ganske naturligt med et tilbageblik på Dronningens jubilæum i januar, som blev fejret med pomp og pragt. Danskerne fejrede hende på Amalienborg Slotsplads, hvor hele den kongelige familie stod på balkonerne og lod sig hylde af folket.

Senere kørte Dronningen i guldkaret rundt i København, og til den officielle fest om aftenen var der flotte taler af både prinsgemalen og statsministeren. Helle Thorning-Schmidt (S) holdt en fremragende tale til Dronningen, som også var meget personlig, og hvor hun fortalte om sine oplevelser som barn. At Dronningen ikke kun er dronning i Danmark, men også danskernes dronning. Det var meget smukt sagt, synes jeg.

Thomas Larsen, som var i studiet for at kommentere talerne, kunne selvfølgelig ikke dy sig for lige at komme med en af sine evige, bitre piller mod statsministeren. Upassende, synes jeg, situationen taget i betragtning, for det var virkelig en flot tale og aften.

ÅRET I KONGEHUSET kom også rundt om den kongelige families store interesse for sporten. Mange fra familien havde været i London til De Olympiske Lege i sommer og med stor interesse fulgt de forskellige discipliner.

Det virker helt naturligt, at de deltager i den slags store sportslige begivenheder og hepper på danskerne fra tilskuertribunerne. Det er det også ifølge livsstilsekspert Anne Glad i programmet. Vi kom også rundt om Europamesterskabet i fodbold og de store forvirringer, der har været af politisk karakter, som kan være svære at navigere i for kongehuset.

I løbet af 2012 er den politiske situation blevet sværere og sværere i Ukraine, og på tidspunktet for Europamesterskabet var situationen højspændt med den tidligere premierminister Julija Timo-sjenko, der var blevet mishandlet og sat i fængsel. Hvem husker ikke den pinagtige affære, hvor EUs ledere ikke kunne blive enige om en fælles hold-ning, og vores tidligere kulturminister Uffe Elbæk (R) vaklede mellem den ene og den anden holdning for til sidst at tage af sted som en slags privatperson. Det er ikke noget nemt rum at manøvrere i for de kongelige.

Vi kunne i programmet også se, hvad hverdagen for de kongelige byder på. Den ser ikke kedelig ud. De skal være på hele tiden for snurrende kameraer. Der bliver klippet mange snore og holdt mange taler i årets løb. De er aktive og engagerede allesammen.

Det var et rigtig hyggeligt program. I det hele taget kan jeg godt lide at kigge tilbage på det år, der er gået, inden det er jul, og man lige pludselig har taget hul på et nyt år.

I aften sender TV 2 sin udgave over samme tema, nemlig De kongelige øjeblikke. Måske kigger jeg med igen!

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden