Sørine Gotfredsen: Kendiskulturen vidner om et skørt menneskesyn

Ny TV2-serie om tre kendisfamilier skaber undren hos Sørine Gotfredsen, der spørger, hvorfor kendte mennesker så gerne ses

I TV2-serien "Kendisfamilier" kan seerne følge journalist Jens Gaardbo, sangerinde Julie Berthelsen og skuespillerbrødrene Lars og Martin Brygmann. Hensigten er at vise, hvordan de lever og får det professionelle og private til at harmonere, men for Sørine Gotfredsen er der en gåde forbundet med den form for tv.
I TV2-serien "Kendisfamilier" kan seerne følge journalist Jens Gaardbo, sangerinde Julie Berthelsen og skuespillerbrødrene Lars og Martin Brygmann. Hensigten er at vise, hvordan de lever og får det professionelle og private til at harmonere, men for Sørine Gotfredsen er der en gåde forbundet med den form for tv. . Foto: Sophia Juliane Lydolph / Ritzau Scanpix.

TV 2 VISER FOR TIDEN en lidt trist tv-serie. Den handler om tre såkaldte kendisfamilier, og seerne kan følge journalist Jens Gaardbo, sangerinde Julie Berthelsen og skuespillerbrødrene Lars og Martin Brygmann. Hensigten er at vise, hvordan de lever og får det professionelle og private til at harmonere – og der er en gåde forbundet med den form for tv. For hvorfor siger disse mennesker ja til at deltage? Det kan man spekulere længe over, men først et par ord om indholdet.

Vi følger Jens Gaardbo rundt i haven, hvor han sammen med sin kone under megen møje skal flytte nogle planter fra ét sted til et andet, hvorefter han tager ud og ser til sine vinranker. Sideløbende vises det, hvordan Julie Berthelsens søn begynder at gå i skole, hvilket den lille familie oplever som ret hektisk, og endelig har Lars og Martin Brygmann inviteret deres far på frokost.

DER ER IKKE NOGET GALT MED disse personer – de er dygtige og sympatiske – ja, Lars Brygmann er en virkelig god skuespiller – men når de medvirker i et projekt som dette, vækkes en vis mistro til live. For hvad vil de opnå? Vil de bare gerne bemærkes, eller mener de faktisk, at de bidrager med noget væsentligt?

Der burde laves et tv-program alene bygget op omkring disse spørgsmål angående motivationen, når kendte mennesker stiller op i produktioner, hvor de hovedsageligt bare skal ses, for der er også noget lidt uansvarligt ved det. Vores massive synlighedskultur er jo langtfra uskyldig. Den er med til at nære en mentalitet, hvor kendte mennesker på sin vis opfattes som værende af en større værdi end anonyme mennesker, hvormed udsatte sjæle kan finde på ret vilde ting for ikke at ende som endnu en af de anonyme. Og mulighederne er i dag så rigelige.

MAN BEHØVER IKKE VENTE PÅ, at TV 2 ringer, for man kan optræde på sin egen platform og få tusinder af vidner til sit liv, og da den såkaldte influencer Fie Laursen forleden offentliggjorde et selvmordsbrev og også skred til handling, men heldigvis blev reddet, var reaktionerne tankevækkende. Hendes far udtalte, at den konstante optræden er hele hans datters liv, hvormed han antydede, at hun sikkert vil fortsætte i samme spor.

Vi lærer i denne epoke, hvordan mennesket kan blive indespærret i egen synlighed og vanen med at definere sig selv gennem andres blikke, og hele reality-tv-genren, der ophøjer det filmede liv til det egentlige liv, har efterhånden en del på samvittigheden. Derfor er det ikke uskyldigt, når kendte mennesker optræder i et tv-produkt som ”Kendisfamilier”.

De er med til at fremme en proportionsforvrængende omgang med synlighed for synlighedens egen skyld, og det er ikke blot søvndyssende, men også en smule absurd at overvære Julie Berthelsen hente sin dreng i skolen, som var det en interessant oplevelse at se hende foretage en sådan hverdagshandling. Det er det ikke. Det er en lidt trist oplevelse, fordi det vidner om et skørt menneskesyn, der for nogle kan være svært at ryste af sig igen.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.