Kærlighed til penge er roden til alt ondt

Thomas Buch-Andersen har som programvært i ”Sådan svindles Danmark” på DR på en stærkt foruroligende måde givet seerne indblik i momssvindel og andre tvivlsomme aktiviteter, skriver Leif Hjernøe

Thomas Buch-Andersen har som programvært i ”Sådan svindles Danmark” på DR på en foruroligende måde givet seerne indblik i tvivlsomme aktiviteter.
Thomas Buch-Andersen har som programvært i ”Sådan svindles Danmark” på DR på en foruroligende måde givet seerne indblik i tvivlsomme aktiviteter. . Foto: DR Fakta.

Mandag aftens andet afsnit af ”DR1 Dokumentaren: Sådan svindles Danmark” efterlod, ligesom det første afsnit, seerne med blandt andre disse spørgsmål: Er der mon i virkeligheden tale om toppen af et uhyrligt isbjerg?

Hvor mange flere slipper mon afsted med det, der ligner eller er meget værre? Det bliver uhyggeligt interessant at se, om det tredje og sidste afsnit kommer med nogle svar. For jeg finder det særdeles betydningsfuldt, at DR her, som i andre lignende udsendelser, udfører et opklaringsarbejde, som vel egentlig først og fremmest ellers burde foretages af landets ordensmagt. Hvilke svar ligger sidstnævnte inde med af hensyn til videre opklaringer?

Thomas Buch-Andersen har som programvært i ”Sådan svindles Danmark” på en stærkt foruroligende måde gjort seerne til en slags øjenvidner. De får indblik i, hvordan de såkaldt frie markedskræfter kan misbruges ad helvede til. Når der ikke sættes grænser for udnyttelsen af vores åbne velfærdssamfund, og hvad dertil hører af udvidede fællesmarkeder, kan det gå grueligt galt.

Det er drøjt at skulle erkende, at det er blåøjet naivt at bygge på gensidig tillid, sådan som vores momssystem er indrettet. Det er utåleligt igen og igen at skulle affinde sig med, at jo mere der kan handles, desto mere kan der snydes.

Vores politikere og myndigheder skal tilmed finde sig i at blive kritiseret for at øve ineffektiv kontrol med og for at svigte i håndteringen af, hvad der i ”Sådan svindles Danmark” blev omtalt som momssvindlernes undergravning af vores tillidsbaserede samfundsindretninger.

Det virker nationalt demoraliserende, at utallige danske virksomhedsledelser gentagne gange kan blive godkendt som konkursramte, hvorefter hundrede af millioner af kroner blot forsvinder i den blå luft. Pengene er væk. Det uhyggelige er, at det er de så i virkeligheden slet ikke. Gigantiske millionbeløb overføres fra den ene verdensdel til den anden på få sekunder. Der handles over netværket lynhurtigt. Firmaer benytter sig af stråmænd, sådan at uoverskueligt store summer kan anvendes til alle mulige obskure formål, blandt andet til at finansiere illegal sundhedsfarlig fødevareindustri og - endnu værre - terrorisme! Der er folk derude, som betragter skatteunddragelserne som krigsbytte!

Det var på sin plads, at biskop Peter Skov-Jakobsen tirsdag morgen sluttede radioens morgenandagt med en let omskrevet henvisning til Første Timotheusbrev kapitel 6, vers 11. Jeg har nu her som overskrift til disse spalter valgt en uforkortet udgave af Paulus' provokerende formulering i vers 10: ”Kærlighed til penge er roden til alt ondt.”

Formuleringen er særligt provokerende for tanken, hvis den ikke læses i sammenhæng med Timotheusbrevets øvrige formaninger. Isoleret læst holder den jo ellers ikke, hvis man ved kærlighed til pengemidler også forstår respektfuld omgang, hensynsfuld, rettidig omhu og ansvarsbevidst omsorg.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder