Kampen mod plasticsvineriet

At indsamling af plasticaffald når frem til bedste sendetid søndag aften, skyldes ikke mindst et markant ryk de seneste par år på den internationale miljødagsorden, skriver journalist Kurt Strand

Plasticaffald i verdenshavene er rykket frem på den internationale miljødagsorden de seneste par år, skriver Kurt Strand. –
Plasticaffald i verdenshavene er rykket frem på den internationale miljødagsorden de seneste par år, skriver Kurt Strand. – . Foto: Julio Cortez/AP/Ritzau Scanpix.

”DER ER PLASTIC, så langt øjet rækker. Det er rigtig slemt. Vi er nogle svin…”.

Forsynet med en lang gribetang, en stor affaldssæk og frem for alt masser af tålmodighed fortalte Annette Jensen i TV 2’s 19-nyheder i søndags om en tilsyneladende langvarig opgave: at samle andres efterladenskaber i naturen langs Odense Fjord. Efterladenskaber i form af plasticstumper, -poser og -dingenoter, som sidste uges høje vandstand havde bragt med sig.

Annette Jensen har sammen med andre lokale bogstavelig talt taget sagen i egen hånd. Og har stiftet affaldsindsamlingsbevægelsen Flash Your Trash.

At indsamling af plasticaffald når frem til bedste sendetid søndag aften, skyldes ikke mindst et markant ryk de seneste par år på den internationale miljødagsorden.

Billeder af døde fisk med bugen fuld af plasticstumper er nemme at forstå, og mange steder på kloden organiserer lokale miljøbevægelser indsamling af affald på strande, i naturområder og langs landeveje.

Men samtidig vokser mængderne, og det kan hele kan virke som en lang og håbløs gentagelse af Sisyfos’ mislykkede forsøg på at rulle en sten op ad en bjergside. Netop derfor er det glædeligt, at nogle af verdens mest plasticforurenende lande er på vej med initiativer, der kan være med til at fjerne problemet ved kilden.

Selv har jeg på den indonesiske ferieø Bali mødt kampagner med nej til plasticposer – samtidig med at for eksempel genbrugsvanddunke og genbrugs- alt muligt andet vinder frem.

Forklaringen er lige til: Indonesien er verdens næststørste affaldsproducent – kun overgået af Kina – og turisterne på landets tusindvis af øer oplever jævnligt, hvordan en svømmetur, et dyk i dybet eller surfing på bølgetoppene spoleres af plasticfragmenter i alle mulige former og størrelser. Ikke særlig lækkert og på sigt ødelæggende for økonomien.

MEN SELV HER i det ellers så miljøbevidste Danmark er vi – at dømme efter indslaget søndag aften på TV 2 – ikke meget bedre end indoneserne. Regeringen er ganske vist på vej med en ”handleplan”, men hvis den bliver, som den slags er flest, er der næppe initiativer, som for alvor vil mindske vores forbrug af unødvendig plastic.

Jeg skriver med vilje ”unødvendig”. For vi skal også huske på, at plastic jo i masser af sammenhænge er et fantastisk materiale. Men at det næppe er nødvendigt at sælge grøntsager i plasticbakker, at indkøbsposen sagtens kan anvendes mange gange, og at farvestrålende legetøj formentlig kan både repareres og genbruges.

Og så har vi selvfølgelig alle sammen et personligt ansvar for, at opbrugt plastic ikke ender i Odense Fjord. For som en medarbejder fra Danmarks Naturfredningsforening konstaterede i TV 2-indslaget, så afslører navne og varemærker, at ”det er danske producenter og borgere, der ikke håndterer deres affald ordentligt”.

Eller som Annette Jensen fra Flash Your Trash noterede med et Buko-låg i hånden: ”Det kommer i hvert fald ikke fra Indonesien.”

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.