Prøv avisen
Mediekommentar

Troels Kløvedal har hele livet forsøgt at realisere en forelskelse i tilværelsen

P1-serien ”Drømmenes kaptajn” om og med Troels Kløvedal, har været ”et radiofonisk monument over et livslangt forsøg på at realisere en forelskelse i tilværelsen”, skriver Leif Hjernøe. – Foto: Richard Sylvestersen/Ritzau Scanpix

Leif Hjernøe

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

Livskunstnere som billedmagere, forfattere og eventyrere er så at sige leverandører af beviser på, at livet kunne leves anderledes, hvis blot vi turde tænke, føle, drømme og handle på trods af mediernes åndelige ensretning, skriver Leif Hjernøe

AT VÆRE OPMÆRKSOM er sædvanligvis noget positivt. At vise hinanden opmærksomhed er ikke mindst her midt i julemåneden noget, der optager de fleste ekstraordinært.

Det betyder noget, særligt juleaften, at kunne vise interesse for familie og venner på en forhåbentlig glædesvækkende måde og selv at være genstand for andres interesse.

I andre sammenhænge kan denne opmærksomhedssøgen imidlertid tage sig ret problematisk ud eller ligefrem være usympatisk. Det kendes især fra visse sider af det politiske liv, hvor kampen om opmærksomhed i tiden op til og under valgkampe tager til. Her gælder det for alt i verden om at gøre sig så bemærket, at man bliver kendt.

Påfaldende tit synes det overalt at ske under devisen: hellere dårlig omtale end ingen omtale. De elektroniske massemedier er kun alt for villige til at forstærke indtryk af personligheder, sådan at det først og fremmest er såkaldt spektakulær adfærd, der alene vises opmærksomhed.

SÅDAN VIRKER DET: De menneskelige kvaliteter underbelyses i første omgang. Først senere må det så konstateres, at medierne alt for tit er i stand til at forføre vælgerne til at træffe ukvalificerede valg. Det er de moderne demokratiske systemers svage sider, som derved på en pinagtig måde bliver synlige. Dyrekøbte erfaringer herom indhøstes i disse år af de måder, hvorpå ledelser inden for både erhvervsliv og politik svigter deres opgaver.

Heldigvis er der personligheder, som på forbilledlig vis forstår at gøre opmærksom ikke så meget på sig selv som på de muligheder, vores kostbare tilværelse kan byde på.

Livskunstnere som billedmagere, forfattere og eventyrere er så at sige leverandører af beviser på, at livet kunne leves anderledes, hvis blot vi turde tænke, føle, drømme og handle på trods af mediernes åndelige ensretning.

At Troels Kløvedal er et eksempel på en sådan leverandør af beviser på, at livet kan virkeliggøres anderledes, fremgik søndag eftermiddag også af sidste afsnit af P1’s serie ”Drømmenes kaptajn”. Susanna Sommers samtalemosaik om og med Kløvedal har kunnet opleves som et radiofonisk monument over et livslangt forsøg på at realisere en forelskelse i tilværelsen, sådan som det på mangfoldigste vis burde være os alle forundt: kærligt, taknemmeligt, ansvarsbevidst, generøst og livsmodigt opmærksomt.

Et lignende eksempel kunne lytterne også søndag eftermiddag høre om i P1’s ”Hjernekassen”, hvor Peter Lund Madsen havde en livsbekræftende samtale med arkitekten, polarforskeren og forfatteren John Andersen, medlem nummer 297 af ”Eventyrernes Klub”. Hans meget sigende motto er: ”Det handler ikke om at turde. Det handler om at have lyst.” Det er godt at vide, at John Andersens beretning om blandt andet hans modige, dødsforagtende kajakekspeditioner langs hele Grønlands kyst 1974-2010, omhyggeligt er dokumenteret med fortællinger og fotos i bogen ”Rundt om Grønland” (2009).

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.