Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Mediekommentar

Kan en politiker lære ikke at være synlig?

Siden Søren Pind (V) forlod Folketinget, har han fortsat fyldt meget i offentligheden. – Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af Sørine Gotfredsen, sognepræst, forfatter og debattør. klummeskribent hos kristeligt dagblad

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

Søren Pind har overrasket før, og måske bliver det ham, der magter at skabe et kapitel efter Christiansborg, der handler om andet end at kommentere netop livet på Christiansborg, skriver Sørine Gotfredsen

NÆPPE MANGE er i tvivl om, at livet som politiker kan være hårdt. Én ting er mængden af arbejdstimer og magtens iboende ansvar, mens noget andet er, at man gradvist kan blive indhyllet i en så synlig medieidentitet, at den kan være svær at komme fri af igen.

Siden Søren Pind (V) forlod Folketinget, har han fortsat fyldt meget i offentligheden.

Han skriver iltre kommentarer om det politiske forfald, han optræder i radioprogrammet ”Mads & Monopolet”, hvor et panel diskuterer lytternes private problemer, og han havde en overgang et program på TV 2 News sammen med en anden politisk figur, socialdemokraten Henrik Sass Larsen.

Nu har Søren Pind udgivet en bog om sit liv, hvor det blandt andet mellem linjerne anes, at den tidligere politiker, der efter eget udsagn som yngre kunne finde på at gå i kirke med et hemmeligt ønske om at blive genkendt, har svært ved at undvære opmærksomheden. Det er ingen nyhed, at berømmelse kan skabe afhængighed, og det er egentlig prisværdigt, at Søren Pind taler åbent om det, men man overvejer jo, hvad det politiske menneske mon også kan være drevet af.

NÅR SØREN PIND som her forleden sidder i interviewprogrammet ”Lippert” på TV 2 News og blandt andet fortæller, at man i regeringen i 2015 udformede planer om at opføre en slags mur ved grænsen til Tyskland i tilfælde af europæisk sammenbrud og flygtningekaos, spørger man jo, om han gør han det for at skabe opmærksomhed omkring sig selv og sin nye bog. Eller fordi han finder det vigtigt at informere befolkningen.

Og når Søren Pind løbende skælder ud på det politiske, skyldes det så, at han vil kæmpe for længst muligt at holde identiteten som berømt ekspolitiker i live, eller er det planen for dette endnu relativt unge menneske ved siden af den kommentatorvirksomhed, der da bestemt giver mening, også at få et mere almindeligt levebrød præget af andre erfaringer?

Søren Pind er en begavet mand, der som folkevalgt formåede at bevare et selvstændigt sprog og udlægge et livssyn i både historiens og kristendommens tegn, og han har efterladt sig en tom plads.

Men når en politiker kommer ud på den anden side, gror lidt træthed frem, hvis han eller hun blot fortsætter som før. Nu bare uden mandat. Der er i forvejen trængsel i selskabet af ekspolitikere, der kommenterer løs. Folk som Uffe Ellemann-Jensen (V) og Hans Engell (K) har i mange år præget billedet, og muligvis vil også Helle Thorning-Schmidt (S) blive hægende i slipstrømmen af sin tidligere status. Vi får se.

Søren Pind har imidlertid overrasket før, og måske bliver det ham, der magter at skabe et kapitel efter Christiansborg, der handler om andet end at kommentere netop livet på Christiansborg.

Det udgør i denne eksponeringstidsalder en helt særlig opgave at overkomme afhængigheden af synlighed, og politikeren er hårdt ramt. Stort set ingen er i dag så synlig som ham, og hvis man vil, kan man godt holde sit personlige cirkus i live. Men man kan også gøre noget andet.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.