Kanalen dk4 var ene om at fejre Søren Kierkegaard

Pia Søltoft forstod at styre samtalen med sin kartelgæst på en seervenlig måde

Centerleder for Søren Kierkegaard Forskningscenteret, Pia Søltoft, fotograferet på sit kontor.
Centerleder for Søren Kierkegaard Forskningscenteret, Pia Søltoft, fotograferet på sit kontor. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

KIERKEGAARD SKAL LÆSES OG HØRES men ikke ses. Med så få ord kan det siges, hvad der i de landsdækkende tv-kanalers programredaktioner, det vil sige på DR og TV 2, åbenbart er holdningen til 200-året for Søren Kierkegaards fødsel. Mærkedagen for den verdensberømte tænker blev forbigået i tavshed.

Tænk, om 200-året i tv havde været markeret med en temaaften på selve fødselsdagen. Her kunne for eksempel DR i samarbejde med lederen af Søren Kierkegaard Forskningscenteret, Pia Søltoft, have præsenteret en række udvalgte Kierkegaard-programmer.

LÆS OGSÅ:
Søren Kierkegaard var som Muhammed Ali

Det kunne have været et festprogram sammensat af blandt andre Et øjeblik, hr. Kierkegaard med først Claus Damgaard og senere Niels Jørgen Cappelørn. Kierkegaards kartel med Erling Jepsen. Johannes Møllehave Om at være menneske. Her må det straks røbes, at dette programforslag ikke er undertegnedes. Det blev virkeliggjort af dk4. søndag aften fra klokken 18.15 til 21.00. På denne alt for tit oversete tv-kanal bragte man en temaaften med nævnte indhold. For selvfølgelig kan Kierkegaard da præsenteres appetitvækkende på tv!

Ikke blot blev det demonstreret på selve fødselsdatoen den 5. maj. Et 200-år varer heldigvis et år, så kanal dk4 sender, i samarbejde med Søren Kierkegaard Forskningscenteret, også i den kommende tid en tv-serie med fællestitlen Kierkegaards kartel.

Seriens afsnit genudsendes flere gange. Man kan således enten i aften klokken 19.30 eller i morgen klokken 17 se det afsnit af Kierkegaards kartel, der søndag eftermiddag blev sendt med sognepræst Anders Kingo som gæst.

Kierkegaard havde fra første færd virket tiltrækkende og dog utilgængelig på Anders Kingo. Han fortalte, hvordan han allerede som 14-årig havde forsøgt at læse filosoffen. Men først efter at han som student havde fulgt nogle Kierkegaard-forelæsninger ved professor, dr.theol. Johannes Sløk (1916-2001) på Aarhus Universitet, bar læsningen frugt.

Stærkt opmuntret af Sløk, men også i et opgør med dennes såkaldte stadielæsning, resulterede studierne i doktorafhandlingen: Analogiens teologi. En dogmatisk studie over dialektikken i Søren Kierkegaards opbyggelige og pseudonyme forfatterskab (1995).

Det lyder svært. Ovennævnte centerleder Pia Søltoft forstod dog at styre samtalen med sin kartelgæst på en seervenlig måde. Udsendelsernes udtalte formål er hver gang at søge svar på spørgsmål som:

Hvornår og hvorfor indledtes læsningen af Kierkegaard? Hvilken tekst blev læst først? Hvad er det fascinerende og eventuelt også det frastødende ved Kierkegaard? Hvad kan Kierkegaard bruges til i dag, hvis han ellers kan bruges til noget? Og hvordan bør Kierkegaard-fødselsdagen fejres? Programrækken har haft og får blandt andre følgende deltagere: Anna Libak, Ettore Rocca, Lilian Munk, Peter Tudvad, Erling Jepsen, Wenche Marit Quist, Thomas Fauth Hansen, Stig Dalager, Joakim Garff, Eberhard Harbsmeier og Peter Thielst.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder