Kristendom på torvet eller i katakomberne?

Midt på ugen dukkede kristendommen op på DR2's ”Deadline”, hvor Niels Krause-Kjær havde inviteret Jens-André Herbener og Preben Brock Jacobsen til at debattere kristendommen i det offentlige rum

Forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) var til debat i både “Deadline” og “Aftenshowet”. -
Forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) var til debat i både “Deadline” og “Aftenshowet”. - . Foto: Kim Vadskær.

Det er juli og agurketid. Der er gået sommerferie i debatten, men ligger landet politisk i hængekøjen, er der andre emner, som løber med overskrifterne. Her tænkes ikke på badetemperaturen eller bikinimoden og andre sommerelevante spørgsmål. Nej, her tænkes helt konkret på kristendommes stilling i samfundet. Vel debatteres emnet året rundt, men emnet kender heller ingen agurketid. Det er uafhængigt af folketingssamlinger, for det handler om livets og kulturens dybdedimensioner.

Midt på ugen dukkede kristendommen også op på DR2's ”Deadline”, hvor Niels Krause-Kjær havde inviteret Jens-André Herbener og Preben Brock Jacobsen til at debattere nylige udslag af kristendommen i det offentlige rum.

Først tog man fat på videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V), som er blevet kritiseret af blandt andre Jens-André Herbener for at ytre troen på en skabende Gud. Det forekom Herbener og hans våbenbroder Mikael Rothstein en lidet videnskabelig overbevisning for videnskabens minister, for de mente, at Esben Lunde Larsen gjorde sig skyldig i at ligestille tro og videnskab.

Senere havde videnskabsministeren så udtalt sig på måder, der ikke gav samme grund til kritik. Det måtte Jens-André Herbener også medgive, men han fastholdt det berettigede i de oprindelige indsigelser.

Måske skulle han og de andre bare have hørt bedre efter i første omgang eller på god videnskabelig måde undersøgt sagen lidt nærmere. Men der er jo dem, som farer til tastaturet, så snart de vejrer kristenblod i det offentlige rum. Gad vide, om de i øvrigt havde givet en muslim samme overhaling?

I ”Aftenshowet” blev Esben Lunde Larsen præsenteret for et billede af henholdsvis Adam og Eva og en chimpanse som alternativer. Man kan dårligt nægte, at alt liv er forbundet, men heller ikke, at chimpanser er meget langt fra at kunne lave én eneste udgave af ”Deadline”, ja, ikke engang af ”Aftenshowet”. Er det ikke intelligent design, er der i hvert fald stærkt varierende intelligens i designet. Ja, der er sandhedssøgen. Noget, som mennesker sommetider dør for, mens dyrene har det med at holde sig til fødesøgning, formering og leg. Noget kunne alligevel tyde på, at vi er andet end nøgne aber.

Senere blev regeringsgrundlaget genstand for debat, for her kan man læse, at ”Danmark er et kristent land”. Preben Brock Jacobsen svang sig op til at sige, det var et ubehageligt signal til flygtninge og indvandrere. Virkelig? Er det ubehageligt at blive præsenteret for Danmark som andet end en klat land med høje sociale ydelser, ligestilling og røde pølser?

Kulturel og åndelig selvfornægtelse er i øvrigt også et ubehageligt signal til mange af os, som allerede bor her. Den tyske forfatter Henrich Böll sagde engang, at ”en verden uden Kristus ville få selv ateister til at længes efter Kristus”.

Et Danmark uden kristendommen ville ikke være det Danmark, du kender - med et slogan fra det forrige statsministers parti. Hvorfor må en dansk regering ikke vedkende sig det?

Jesper Bacher er sognepræst