Kvinder er piger, som er blevet voksne

Se godt på overskriften til disse spalter: ”Kvinder er piger, som er blevet voksne.” Den er ment som en elskværdighed.

Havde jeg nu skrevet: ”Mænd er drenge, som er blevet store,” så havde jeg bevæget mig ud på usikker grund.

Hvad mener manden? Det spørgsmål leverede DR 1, DR 3 og DR K mængder af svar på torsdag aften.

Først skete det lige efter TV-Avisen med sidste udgave af den seksdelte serie ”Rigtige mænd – nu med damer”.

Her blev der i en propfyldt midtjysk sportsarena inviteret til ret voldsomme sammenstød med motionssveddrivende hold af ikke alene andre af kongerigets ”Rigtige mænd”-hold. De havde ovenikøbet involveret ”deres rigtige damer”, som havde ”mandet sig op til at levere et knaldhamrende fedt danseshow. Hvis altså hypnosekuren havde virket, og damerne kunne overvinde deres sceneskræk!”.

Her skal ikke skrives et eneste ondt ord om resultatet: store, skæve, selvironiske grin, glade øjne, familiesammenhold præget af nærvær, ændrede hensynsfulde adfærdsmønstre og langt sundere drikke- og spisevaner.

Det afspejlede alt i alt en mentalitet, som mildt sagt ikke præger denne verdens mandhaftige krise- og krigstilstande.

Det gav det amerikanske Oscar-belønnede actiondrama fra 2008 ”The Hurt Locker” umiddelbart efter på DR 3 rædselsvækkende eksempler på.

Den ekstremt realistiske film om elitesoldaten James, der frygtløst og dødsforagtende satte både sit eget og kammeraternes liv på spil ved at desarmere en usynlig fjendes udspekulerede bombefælder, modtog faktisk hele seks Oscars, deriblandt for bedste – altså kvindelige – instruktion ved Kathryn Bigelow.

Jeg noterede mig denne replik, som med enkle ord karakteriserer tidens fremmedgørende bombeindustri, angstfremmende elektroniske overvågningsteknologi og paranoiaskabende digitaliserede våbenbrug: ”De sidder derude og holder øje med os!”.

Ordene blev sat i relief af midnatsudsendelsen på DR K om punkdigteren Michael Strunge, der kun 27 år gammel begik selvmord ved at springe ud af et vindue i 1986.

Udsendelsens titel var noget mystificerende: ”Strunge – Væbnet med ord og vinger” (dansk dokumentar fra 2018).

Han må jo nærmest have været sjæleligt afvæbnet, eksistentielt forsvarsløs og i hvert fald uden vinger.

Så forstod jeg bedre det formanende indhold af et anført indledende Strunge-citat, som blev til et udgangspunkt for disse spalter:

”Voksne er børn, der er blevet sindssyge.”

Sandelig noget at tænke over af skolebørn, der nu læser om Michael Strunge som 1980’er-generationens stemme, der allerede længe med al sin skrøbelighed og svigtende bærekraft har været fast læsestof på skoler og gymnasier.

Leif Hjernøe er forforfatter og foredragsholder.