Kødspiser eller vegenar?

TV & radioanmeldelse af Gitte Seeberg

TV & radioanmeldelse af Gitte Seeberg.
TV & radioanmeldelse af Gitte Seeberg. Foto: .

Kalenderen viser sommer, selvom vejret ikke helt er fulgt med endnu. Men snart vil vi myldre ud i haverne, i parkerne og på strandene.

Grillen vil være med, for nu skal der hygges over et godt måltid mad, og danskerne elsker at lægge kød på grillen. Duften af grillmad kan da også være nærmest himmelsk. Men kød er ikke længere bare noget, vi spiser. Det er blevet et debatemne.

LÆS OGSÅ: Er det uetisk at spise kød?

Det er noget, man definerer sig i forhold til som vegetar, klimaven eller som dyreven. Sådan lyder det i journalistens oplæg til udsendelsen i Faglitteratur på P1 i mandags Sagen er bøf eller er den? Og jeg er ganske enig. Vi kommer til at forholde os mere til kød i fremtiden.

I programmet interviewer journalisten Mickey Gjerris, som er lektor på Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet. Han har været med til at udgive bogen Kød en antologi, som netop er udkommet.

Ifølge ham udgør vores kødforbrug et stort problem. Han forklarer på spændende vis, den udvikling der er sket. I gamle dage spiste folk sjældent kød. Det var en luksusret, som blev serveret ved festlige lejligheder. Men i dag er kødproduktionen kolossal stor og er vokset støt siden Anden Verdenskrig. Samme udvikling er nu ved at ske i de nye økonomier i Asien, hvor kød i stigende grad efterspørges.

Vi kommer derfor til at forholde os mere alvorligt til kød i fremtiden. Ingen tvivl om at vi har en kæmpe udfordring foran os. For produktionen pr. indbygger på verdensplan er steget med mere end 50 procent siden 1961.

Det kræver store arealer at producere foder til alle de dyr. Det går især ud over klimaet og ældgammel regnskov i Brasilien og Argentina. Det har vi i Danmark en stor andel i. De knap 28 millioner svin der årligt produceres herhjemme, spiser nemlig store mængder soja. Det er med til at gøre det danske sojaforbrug pr. indbygger fem gange højere end det europæiske gennemsnit pr. indbygger. Nu er det jo ikke danskerne, der spiser alt dette kød, men vi har ansvar for at sikre en mere bæredygtig produktion.

Når man lytter til lektor Gjerris vil kødspiseri da også blive mindre udbredt i fremtiden på grund af de store omkostninger, produktionen har. Den saftige bøf vil formentlig igen blive en luksusvare.

Vil kødet mon blive lige så udskældt, som cigaretter er i dag, ville journalisten vide? Det vil det nok ikke, men tæt på. Der er ifølge Gjerris i hvert fald ingen tvivl om, at det bliver mere og mere usmart at spise saftige bøffer i en verden, hvor vi bliver flere og flere, der skal have del i de samme ressourcer. Og om han selv spiser kød? Det gør han ikke. Han er derimod både vegetar og veganer, men som han fortæller, synes hans kødspisende børn bare, at han er en vegenar!

Debatten om kød kommer helt sikkert til at fylde mere i fremtiden, og det vil nok ikke gå stille for sig.

Ifølge en undersøgelse som FDB Analyse foretog for Samvirke sidste år, spiser 91 procent af danskerne kød på en gennemsnitlig dag. Kun 1 procent er vegetarer, mod 3 procent i Sverige og 9 procent i Tyskland. Der er lagt op til en spændende debat.