Længe leve den fordomsfrie tænksomhed!

Sørg for at tv-kanalerne påtager sig at give seerne et realistisk indtryk af, hvor privilegerede vi er, at der her i landet skrives, oversættes og udgives flere romaner, noveller og digte end nogensinde, skriver Leif Hjernøe

Gid ”Vild med bøger” med vært Flemming Møldrup kendetegnede danske tv-kanaler. Det gør den desværre ikke. En lille halv time om ugen er et alt for sparsomt og halvhjertet forsøg på fyldestgørende litterær tv-formidling, skriver Leif Hjernøe.
Gid ”Vild med bøger” med vært Flemming Møldrup kendetegnede danske tv-kanaler. Det gør den desværre ikke. En lille halv time om ugen er et alt for sparsomt og halvhjertet forsøg på fyldestgørende litterær tv-formidling, skriver Leif Hjernøe. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.

ISÆR I DISSE TIDER, hvor mængden af mediebårne og medieskabte ”nyheder” om økonomisk storsvindel, storpolitiske konflikter og klimatologiske krisetilstande truer med at lamme den globale tankevirksomhed, tørster vi efter beåndede, idérige, fantasifulde og åbenhjertige meldinger. Det vil sige egentlige nyheder. Længe leve den fordomsfrie tænksomhed, som vi lykkeligvis kan møde i tidens rigdom af bogudgivelser!

Den kan vi dagligt høre om i for eksempel ”Kulturen på P1”, det to timer lange stofrige eftermiddagsprogram, der med de velformulerede og indsigtsfulde programværter Karen Secher og Tore Leifer formår at informere lytterne om alle tænkelige sider af hele landets kulturliv. Tv-kanalernes forsøg på at levere noget tilsvarende forekommer i sammenligning hermed alt for sporadiske og utilstrækkelige.

I ANLEDNING AF den kommende weekends litterære begivenhed Bogforum i København kunne lytterne høre om det misforhold, der for tiden præger den danske bogbranche: selvom der udgives et stigende antal bøger, læses der mindre og mindre. Især de unge synes at have mistet interessen for skønlitteratur. Der har derfor været ønsker fremme om, at der tages initiativer til at vende den negative udvikling.

Derfor dette forslag: Sørg for at tv-kanalerne påtager sig at give seerne et realistisk indtryk af, hvor privilegerede vi er, at der her i landet skrives, oversættes og udgives flere romaner, noveller og digte end nogensinde. Og det på trods af at vores lille sprogområde mere end nogensinde udsættes for magtfulde fremmedsprogede skærmkulturelle påvirkninger.

DR K HAR I DENNE MÅNED indledt en ny række af ”Vild med bøger”, hvor programvært Flemming Møldrup i sidste uge havde besøg af forfatteren Merete Pryds Helle. Tirsdag aften var hovedpersonen Vita Andersen, der er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Indigo”. Selvom det er et forsøg på at skrive virkelighedstro og metaforfri erindringer om en omtumlet barndom, kaldes den en roman. ”Det kunne jo være, at jeg ikke altid husker rigtigt.”

Vita Andersen har altid haft en karakteristisk evne til at besvare spørgsmål med spørgsmål. Derfor fik seerne også indblik i Flemming Møldrups genvordigheder med anmeldelser af ”Vild med bøger”. Det blev til udmærkede betragtninger om det mod, der skal til for at trodse mediernes påvirkninger. Diskussionen blev nuanceret suppleret af den af Vita Andersen inviterede kollega Kim Leine.

Hertil skal nødvendigvis tilføjes: Gid ”Vild med bøger” var en titel, der kendetegnede danske tv-kanaler. Det gør den desværre ikke. En lille halv time om ugen er et alt for sparsomt og halvhjertet forsøg på fyldestgørende litterær tv-formidling.

I gennemsnit udgives der i Danmark mindst tre væsentlige bøger om dagen. Landets usædvanligt frodige skribentklima burde dagligt vises lige så megen opmærksomhed som alle andre klimaforhold.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.