Mr. Debat vil være sjov

TV & radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen

TV & radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen.
TV & radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen. Foto: .

Det giver sig selv, at det kan være fristende. Når man nu alligevel har hele befolkningens opmærksomhed, kan man vel godt få lyst til at afprøve sit talent på mere end én måde. Og når man er tv-journalist, hører man til blandt dem, der i dén grad nyder bevågenhed. Når man for eksempel er tv-værten Clement Kjersgaard.

Denne mand kan vel efterhånden her til lands opfattes som en slags mr. Debat, og i disse tider oplever man ham både om torsdagen i Debatten på DR 2 og søndag aften i Clement Søndag på DR 1.

Og Clement kan bestemt mange ting. Han er vidende, hurtig til at fatte sammenhænge og temmelig skamløs i sin stædige holden fast, når han vil ind til kernen i en samtale. Det er værdifulde evner, og mens man kan mene forskelligt om hans noget krukkede, kaotiske attitude, må man erkende, at han har styr på sit stof.

Men én ting er han ikke.

Han er ikke morsom, og dette afsløres, når han hver uge i indledningen til Clement Søndag optræder nogle minutter som en slags stand-up-journalist med åbenlyse ambitioner om at minde bare lidt om den komisk overlegne Jon Stewart fra det amerikanske The Daily Show.

Stewart er tidens helt store ledestjerne inden for politisk satirisk fjernsyn, og når Clement stræber så højt, har det utvivlsomt at gøre med et meget grundlæggende fænomen: mange mænds trang til at optræde som den sjove.

Man ser tendensen allerede i de små skoleklasser, hvor flere drenge ofte satser på klovnerollen som vejen frem. Og vi så det med endnu en tv-journalist Reimer Bo Christensen der i sin tid i sit eget talkshow på DR 1 indledte hvert program med et temmelig uheldigt forsøg på at være morsom.

Der synes at eksistere en norm, der dikterer, at man først for alvor er en tv-succes, når man også mestrer det humoristiske, og mon ikke den drengede stand-up-flodbølge fra 1990'erne og frem har præget fjernsynsmiljøet lige lovlig meget?

Noget kunne i hvert fald tyde på, at også Clement Kjersgaard ligger under for den, og i søndags forsøgte han blandt andet at ironisere over den berygtede betalingsring. Mens man igen holdt vejret og håbede, at han hurtigt ville holde inde og i stedet tage imod sine gæster.

En af dem var denne gang håndboldlandstræner Ulrik Wilbek, der netop er blevet europamester, og som beskrev, hvordan han bestemt også i den netop overståede EM-turnering har prøvet at komme i tvivl om sin egen dømmekraft. Hvorpå han blandt andet konsulterer sin assistent.

Man kunne råde Clement Kjersgaard til det samme. Både til indimellem at komme i tvivl om egen dømmekraft og til at tale med en assistent.

Enhver kan se, at Clement er helt sin egen i dansk debat-tv, og han mestrer rigtig meget.

Men de fleste må også kunne høre, at han ikke er specielt morsom, og er det ikke på tide at blive enige om, at man ikke behøver at være komiker for at være en fuldbyrdet tv-vært?

At det tværtimod af og til kan føles som en ren lettelse at være i selskab med én, der ikke er ude på at få nogen til at grine.

Sørine Gotfredsen er journalist, præst og forfatter