Myte, gåde og antikommunist

DR 2 HAR I DENNE UGE sendt en engelsk dokumentar om den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan.

Mediekommentar af Sørine Gotfredsen.
Mediekommentar af Sørine Gotfredsen.

Her var der mulighed for at blive belært om en af de mest markante præsidenter i nyere tid. Og tilmed manden, der med sin berømte tale med ordene: Mr. Gorbatjov, tear down this wall to år før Berlinmurens fald gik uigenkaldeligt over i historien.

I sin regeringsperiode fra 1981 til 1989 var Reagan en mand, der fremprovokerede holdninger. Lige fra synet på ham som en middelmådig skuespiller, der banede sig vej med slidte filmreplikker, til dem, der så ham som et ideologisk ikon.

Præsident Reagan, der blev sendt i to afsnit i mandags og i tirsdags, beskrev mandens vej fra sportsreporter og skuespiller til guvernør i Californien og siden USAs 40. præsident.

LÆS OGSÅ: De skjulte idealer

Fortællingen rummede kritik af Reagans liberale økonomiske politik hans reaganomics hvor selv hans egen søn midt i hengivelsen for sin far udtrykker forbløffelse over, at denne virkelig troede, at fattige mennesker selv bærer skylden for deres armod.

Men samtidig beskrives Reagan som en oprigtig mand drevet af nærmest afsky for kommunismen, og mens nogen ser ham som aggressiv og tæt på at starte en atomkrig, mener andre, at han netop oprustede for at skabe en situation, hvor våbnene ikke ville blive brugt. Den såkaldte afskrækkelsesværdi, der skulle holde Sovjetunionen af Reagan kaldet ondskabens imperium i skak.

Mens en Iran-contra-affære i 1983 sled på Reagans troværdighed, afsluttede han embedet som manden, der var med til at afblæse den kolde krig, da han sammen med den sovjetiske præsident, Mikhail Gorbatjov, fandt dialogens vej.

SELV SVEND AUKEN (S) udtrykte før sin død, at Reagan for ham var en stor præsident, og han er i dag et forbillede blandt især liberale danske politikere.

Venstres Søren Pind har udnævnt Reagan som manden, der i 1980ernes anspændthed fjernede frygten og skabte håb, men som menneske forbliver Reagan lidt af en gåde.

Han fremstilles som den, der i store forsamlinger brillerede som få, men som på nært hold syntes underligt skjult i anekdoter og vittigheder og uden egentligt nærvær.

Reagan er blevet en myte, der lidt i stil med John Wayne personificerer den amerikanske sjæl, og med dette interessante portræt sidder man tilbage med vigtig historisk viden. Men også med en fortsat usikkerhed angående, hvem Ronald Reagan egentlig var.

End ikke hans kone, Nancy, fandt efter sigende helt ud af det, inden Reagan stærkt svækket af alzheimer døde i 2004. Rørende fortælles det, hvordan den syge Reagan en dag havde fisket en lille kopi af Det Hvide Hus op fra sit akvarium, og da Nancy spurgte, hvad han skulle med det, svarede han, at han bare havde en fornemmelse af, at det havde noget med ham at gøre.

Mon ikke. Ronald Reagan bevægede sig fra rollen som latterliggjort skuespiller til en af USAs mest markante præsidenter, og hans politiske historie kulminerende med Berlinmurens fald i 1989 er pligtstof for alle. Nyttig undervisning på DR 2 her midt på sommeren.