Når en politiker bliver kørt over

Det lignede fra begyndelsen en ulige kamp, og det blev det også. Tilmed også lidt uhyggelig

TV og radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen.
TV og radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen. Foto: .

På den ene side af bordet i DR 2s Deadline sad historiker Morten Uhrskov Jensen fyldt til randen med tal og statistik. Og på den anden sad De Radikales meget unge integrationsordfører, Liv Holm Andersen (billedet), fyldt med gode intentioner.

Uhrskov Jensen har netop udgivet en bog, hvori han tilkendegiver, at indvandringen fra den ikke-vestlige verden bør bringes til ophør, idet den uomgængeligt vil gøre Danmark til et fattigere land.

LÆS OGSÅ: Moralsk forældelsesfrist

Tirsdag aften sad han mageligt tilbagelænet i studiet og remsede tal op og hævdede, at problemet er det samme i det meste af Europa, hvorfor der bør ske en kollektiv opvågning, så man sammen kan få bremset indvandringen.

Helst ser Uhrskov Jensen, at vi vender tilbage til forholdene fra før 1983, hvor man jo her til lands vedtog den udlændingelov, der banede vej for langt flere familiesammenføringer. Liv Holm Andersen sank engang og mente, at der jo også findes oplivende tal angående ikke-vestlige indvandreres betydning for landet. Hvilke?, kom det prompte. Jo, der var jo den her artikel i Politiken

Ret betegnende, at landets radikale integrationsordfører henter sit virkelighedsbillede fra en artikel i partiets eget hoforgan og mener, at hun hermed fremfører solid dokumentation. Fluevægt møder sværvægt, kunne man sige, og Uhrskov pillede da også straks avisartiklen fra hinanden og kunne endda henvise til de konkrete sider i rapporten bag den, der sætter det opløftende i perspektiv.

Debatten var et fantastisk eksempel på, hvad der sker, når blød humanisme står over for hårde kendsgerninger. Det er en klassiker i indvandrerdebatten, og man sad og ønskede, at vært Martin Breum havde kunnet bidrage til enten at bekræfte eller betvivle Uhrskovs tal, eftersom en politiker som Liv Holm Andersen slet ikke formår det. For eksempel kunne det have været interessant at vide, om det virkelig passer, som Uhrskov siger, at de etniske kvinder i virkeligheden ikke med særlig stor succes gennemfører videregående uddannelser, men indtil videre mest udmærker sig ved at blive indskrevet på dem. Hvis en integrationsordfører ikke ved det, men blot viderebringer den alment lyserøde version af tingenes tilstand, er der unægtelig tale om et stort problem.

Og sikkert er det, at Liv Holm Andersen ikke på denne aften kunne tilbagevise noget som helst, hvorpå hun til sidst i ren afmagt trak humanismekortet og lidt letkøbt konkluderede, at hun og Uhrskov nok ikke har samme idé om, hvad rigdom betyder. Slaget var tabt, og sådan kører man en velmenende, radikal integrationsordfører godt og grundigt over.

Det var en uhyggelig aften på DR 2, og pointen er ikke her at afgøre, hvem af de to man sympatiserer mest med. Pointen er, at det alt for tydeligt blev demonstreret, hvordan en højt placeret politiker ikke nødvendigvis manøvrerer i forhold til, hvad hun ved om virkeligheden. Men snarere i forhold til, hvad hun ønsker.

Sørine Gotfredsen er præst og journalist