Naturen slår stadig biografen

Danskerne myldrer ud i skoven, til stranden og på markerne. Det er vores mest foretrukne steder, som er langt mere besøgte end biografer og museer.

Gitte Seeberg anmelder Radio & Tv
Gitte Seeberg anmelder Radio & Tv. Foto: .

Hvert år har de danske skove cirka 75 millioner besøg. Det svarer til, at hver eneste dansker besøger skoven cirka 15 gange om året. Dernæst kommer strandene med cirka 55 millioner årlige besøg.

LÆS OGSÅ: Uffes sokker og den manglende begejstring

Det er overraskende, når man tænker på, hvor lidt den danske natur fylder i for eksempel tv-fladen til daglig, og hvor meget krig, ødelæggelse og ligegyldigheder fylder i stedet.

I går formiddags lyttede jeg til Naturens mange værdier på P1 med Poul Friis. Programmet blev sendt i forbindelse med en ny stor rapport om Danmarks natur frem til 2020, som er udgivet af Det Grønne Kontaktudvalg.

Lytterne ringede ind til Friis og forsker Peder Agger og fortalte om glæden ved at kunne se havørne, viber og flydende åer og flotte marker i det danske landskab. Viberne er efterhånden et særsyn. Den største årsag er landbruget, som suger biodiversiteten ud af naturen.

EN ANDEN LYTTER var optaget af, om den danske havørn kunne overleve. Hvis landbruget fortsat får lov til at ødelægge åer og vådområder og dermed de steder, hvor dyrene finder føde, kan det trænge dem endnu længere tilbage. Det var også en af konklusionerne i rapporten at landbruget fylder for meget. Pesticider og næringsstoffer er effektive i landbruget, men katastrofale for det danske landskab og vandskab. Og faktum er, at den samlede artsmængde er på retur.

I takt med, at naturen går tilbage, efterspørger vi flere og flere oplevelser i naturen. For eksempel er antallet af naturvejledere steget fra 236 i 2000 til 310 i 2006 ifølge Danmarks Miljøundersøgelser. Og aktiviteter som geocaching via smartphone bliver mere og mere populære.

Det er jeg sikker på, at den helt nye løbe-app også bliver. Her går det ud på at flygte fra de uhyggelige scener, der udspiller sig i dine ører, imens du løber. Det skal nok sætte fart over feltet!

Det er dog ikke kun den danske natur, der er i stærk tilbagegang. Det er den overalt på kloden, som den nye rapport også peger på. Det er især palmeolie og soja, der truer naturen. Palmeolien indgår i alt lige fra chokolade til shampoo, og sojaen bruges i foder til svin, kyllinger og andre dyr.

BEGGE DELE dyrkes i regnskoven, som fjerner leveområderne for sumatra-­elefanten og næsehornet og en masse andre fantastiske dyr, så længe det ikke produceres ansvarligt. At de store dyr optager os, er der vist ingen tvivl om. Hvem har ikke hørt om Berlin Zoos Knut, der blev stærkt omtalt i stort set alle medier.

I starten af denne uge var det årsdagen for Knuts død, og fans strømmede til Berlin Zoo for at mindes den verdensberømte isbjørn.

Nu lever isbjørne ikke i regnskoven, men den store interesse er et klart tegn på, hvor meget de store dyr optager og fascinerer os.

Hvis vi ikke bliver bedre til at passe på naturen, kan det ende med, at der slet ikke er noget at komme efter, og at besøgstallene i stedet stiger på museer og i biografer, når vi i fremtiden sætter os til rette foran skærmen og gnasker popcorn, imens vi ser, hvordan det så ud engang.