Sørine Gotfredsen: Nogle af Trumps ord vil gå over i historien

Med Donald Trump præsenteres vi for en helt anden udgave af amerikansk mentalitet end den overkoreograferede, Barack Obama bar med sig, skriver Sørine Gotfredsen

Trump repræsenterer det, mange europæere frygter, med sin destabilisering af gamle relationer, men samtidig sker der noget i talen om denne ret ubegribelige person på verdensscenen. Det blev klart i løbet af mandagen med fokus på Trumps møde med den russiske præsident Putin, skriver Sørine Gotfredsen.
Trump repræsenterer det, mange europæere frygter, med sin destabilisering af gamle relationer, men samtidig sker der noget i talen om denne ret ubegribelige person på verdensscenen. Det blev klart i løbet af mandagen med fokus på Trumps møde med den russiske præsident Putin, skriver Sørine Gotfredsen. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Ritzau Scanpix.

DER ER MILDT SAGT ikke kærlighed i luften, men noget ændrer sig. Da Donald Trump i 2016 blev amerikansk præsident, stod de kloge i kø for at beskrive hans inkompetence, plumpe person og de katastrofer, der nu ventede. Meget af det holder stadig. Trump fremstår unægteligt ret plump, når han braldrer op iført sin USA-kasket og ligner en skamløs turist fra et Tintin-album. Han repræsenterer det, mange europæere frygter, med sin destabilisering af gamle relationer, men samtidig sker der noget i talen om denne ret ubegribelige person på verdensscenen.

Det blev klart i løbet af mandagen med fokus på Trumps møde med den russiske præsident Putin. Til mediefolkets ros skal det siges, at undertonen af foragt og sarkasme er taget af, mens Trump i dag oftere omtales som USA’s retmæssige præsident.

Ikke mindst TV 2’s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, har en dejlig fordomsfri tilgang, og midt i bekymringen for verden udvikler Trumps tilfælde sig umådeligt interessant. Med ham præsenteres vi for en helt anden udgave af amerikansk mentalitet end den overkoreograferede, Barack Obama bar med sig.

Obama havde al den føling med Europa, man kunne ønske, men forstod vist ikke ubetinget sit eget land, og lektor ved Forsvarsakademiet Jon Rahbek-Clemmensen fik på TV 2 smukt klargjort, hvad der kendetegner Trump. Han er jævnt ligeglad med Ukraine og EU og trækker på solovis en præsidents magt så langt, han kan, for at tjene amerikanske interesser. Dermed er han blevet omdrejningspunkt for en fascinerende mediebåren historieundervisning, for meget skal nu forklares forfra. Vi lærer noget om, hvad EU egentlig magter over for USA (og sig selv), vi får kongressen i Washington beskrevet, vi indføres i strukturerne siden Anden Verdenskrig, og vi ser forgængerne i Det Hvide Hus i et nyt lys.

DET RÆKKER IKKE LÆNGERE blot at forarges over Trumps person, og da de to professorer Ole Wæver og Peter Viggo Jakobsen i DR 2’s ”Deadline” i mandags analyserede situationen, anede man, at der er opstået en mere saglig behandling af Trumps gerninger. Peter Viggo Jakobsen fremhævede det forfriskende ved, at Trump over for både Putin og Nordkoreas præsident har taget det første skridt, og Wæver afslørede, at han hjemmefra havde besluttet at sige noget pænt om Trump. Det kneb dog i praksis, men flere forstår i dag, at hvad enten man billiger retningen eller ej, handler Trump ikke blot vilkårligt. Tilmed skal det nævnes, at han for nylig har udtalt to kloge ting. Først sagde han i forbindelse med sin styrkelse af grænsen ved Mexico, at ”et land uden en grænse er ikke et land”.

Og under sit seneste besøg i England advarede han mod for stor indvandring ved at sige: ”Jeg tror, at I mister jeres kultur”. Barack Obama blev berømt for at holde taler, der ifølge nogle vil gå over i historien, men jeg vover en anden påstand. Nogle af Donald Trumps udtalelser vil garanteret blive stående endnu længere. Historien vil dømme, og for tiden undervises vi intensivt i den.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.