Prøv avisen
Mediekommentar

Norsk opfølger til ”Skam” er værd at se

Der er grund til at glæde sig over norsk tv’s seneste satsning “Lovleg”, mener Kurt Strand. – Foto: NRK/DR

Af Kurt Strand

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

”KAN VI KØBE dine Kiwi-øl?”, spørger Sara sin kammerat Ivar. Han er nemlig gammel nok – over 18 år – til at købe alkohol i det lokale supermarked. Og da hverken Sara eller hendes fødselsdagsfejrende roommate, Gunnhild, kan fremvise nødvendig og dokumenterende legitimation, er der ringe udsigt til at få procenter indenbords. Ivar viser sig at være en flink fyr, så få øjeblikke senere har han spenderet hele kassen med 20 øl til Sara og Gunnhild. Mod, naturligvis, at sikre sig adgang til festen.

Scenen er fra den norske ungdoms- serie ”Lovleg” – lovlig – som for tiden sendes på DR 3 tirsdag aften. Denne uges afsnit, som blev sendt i aftes, og som desuden er tilgængelig på dr.dk/tv, tager som de foregående og kommende fat på letgenkendelige teenageproblemer. Ganske som med forgængeren ”Skam”, der nåede formidable tal med op mod en million seere i Norge til hvert af seriens i alt 43 afsnit.

OGSÅ HER I DANMARK blev ”Skam” en seersucces, ikke mindst på nettet. Og senere i denne uge er der premiere på teaterudgave nummer to på det københavnske Aveny-T.

Den gedigne succes skyldes uden tvivl, at der er masser af identifikation at hente for både målgruppen og deres forældre. Men der er mere end det, for tilrettelæggerne på Norges public service-tv, NRK, har som selvstændigt mål at give seerne mere end det forventelige.