Nudging kan ændre dine vaner

Nudging er et fænomen der er ved at vinde større indpas i Danmark, og som handler om at påvirke vores beslutninger med "kærlige puf"

Briterne ikke gode til at isolere deres lofter. Økonomerne havde foreslået at give mere i økonomisk støtte. Men så dykkede nudging-enheden ned i årsagen til, at briterne ikke isolerede deres lofter.
Briterne ikke gode til at isolere deres lofter. Økonomerne havde foreslået at give mere i økonomisk støtte. Men så dykkede nudging-enheden ned i årsagen til, at briterne ikke isolerede deres lofter. Foto: .

Videnskabens Verden på P1 handlede i fredags om nudging. Et koncept, der har vundet frem i USA og Storbritannien, og som begynder at vinde frem herhjemme. Det handler om at flytte folk med små kærlige skub og ikke den løftede pegefinger.

LÆS OGSÅ: Mennesker er afhængige af vaner

Programmet begyndte i Operaen på Holmen, hvor der var VL døgn. Her mødtes vi med Professor Vincent Hendriks fra Københavns Universitet. Han var en af idémagerne bag nudging af 500 ledere fra de største virksomheder på én gang. Vi kan puffe folk i bestemte retninger ved hjælp af små kneb, forklarede han og sagde også, at det interessante med en nudge er, at det ikke handler om at manipulere eller udstille folk, men om at få dem til at gøre det rigtige med et kærligt puf.

Eksperimentet gik ud på at nudge erhvervslederne til at gøre noget anderledes. Et af eksemplerne fra Operaen handlede om, at to kvinder tog opstilling ved de midterste døre for at byde folk velkomne. Der var ingen ved de yderste. Resultat kommer jeg tilbage til.

Først skal vi en tur til England. For her er de langt fremme med nudging. Premierminister David Cameron har en gruppe under sig, som arbejder med begrebet. Briterne er for eksempel ikke gode til at isolere deres lofter. Økonomerne havde foreslået at give mere i økonomisk støtte. Men så dykkede nudging-enheden ned i årsagen til, at briterne ikke isolerede deres lofter. De fandt ud af, at den store psykologiske barriere var, at man først skulle rydde op og have alt sit rod ned fra loftet og derefter op med det igen. Så i stedet for mere økonomisk støtte blev der givet penge til en ordning med et flyttehold, som kom ud for at rydde op på folks lofter. Dét satte gang i isoleringen.

Også i USA har amerikanerne fået folk til at spare mere op i pension, da det er et problem, at folk ikke sparer nok op. Med kampagnen save more tomorrow lykkedes det at få folk til at sige ja til en aftale om, at for eksempel to ud af tre procent af en kommende lønforhøjelse ville blive sat af til pension. Og det virkede. Folk begyndte at spare mere op, da det ikke var penge nu og her, de skulle af med.

Og resultatet af nudging på VL døgnet? Normalt går 9,2 procent igennem de midterste døre i Operaen. Men fordi de den dag blev taget godt imod ved de midterste døre, gik nu 96 procent igennem. Det er interessant, at det så let kan lade sig gøre at få folk til at gøre noget anderledes, når de får etkærligt skub. Der var også mange andre interessante eksempler fra VL døgnet i udsendelsen.

Jeg blev inspireret til at anmelde programmet, fordi Earth Hour kampagnen netop er lanceret. Det handler også om at nudge folk til at ændre vaner for at ændre på klimaet. Kendte går foran ved selv at være gode eksempler og på den måde forsøge at inspirere til mere klimavenlige vaner i hverdagen. Dick Kaysø tager for eksempel toget, Signe Wenneberg holder høns, og Erann DD kører i elbil. Nudging er interessant, fordi det handler om at inspirere til nye vaner med lidt positiv psykologi.