Thomas Bo Larsen: Det skal gøre ondt, for at det kan gøre godt

Med Thomas Bo Larsen som ”Ugens gæst” fik lytterne et fint nuanceret indtryk af en vidt favnende personlighed

Radiointerviewet med skuespilleren Thomas Bo Larsen gav et fint nuanceret indtryk af en vidt favnende personlighed. -
Radiointerviewet med skuespilleren Thomas Bo Larsen gav et fint nuanceret indtryk af en vidt favnende personlighed. - . Foto: Simon Læssøe/STF/Scanpix.

FØR I TIDEN var skuespillerpræstationer noget flygtigt og uigenkaldeligt. Tilbage stod i bedste fald nogle nedskrevne dialoger, omtaler og erindringer i bogform. I dag kan scenekunst bevares elektronisk og gentages i én uendelighed.

Og ikke nok med det. Skuespillere kan også lægge krop, stemme, følelser, sind og sjæl til lange kæder af interviews i både aviser, ugeblade, radio og tv. Især sidstnævnte medie har stor gennemslagskraft. Kunstnerne bliver folkeeje. Vi kender de kendte så godt, at vi kan finde på at hilse, når vi ser dem på gaden.

Størst effekt har det, hvis man i flere sæsoner får lejlighed til at optræde i en eller anden tv-serie. Bedst kendt er det vel, at det meste af en skuespillergeneration kan knytte deres identitet, liv og levned til roller i ”Matador”, ”Krøniken”, ”Borgen” og nu senest i ”Bedrag” (DR 1) og ”Badehotellet” (TV 2).

I lørdags blev skuespillerne Thomas Bo Larsen og Bjarne Henriksen i henholdsvis radioens ”Ugens gæst” og DR 2's ”Tema” portrætteret angiveligt i anledning af deres medvirken i de to sidstnævnte serier. Det næste bliver vel, at vi også skal møde dem i den mere overfladiske portrætprogramserie ”Her er dit liv”.

Med Thomas Bo Larsen (født 1963) som ”Ugens gæst” fik lytterne et fint nuanceret indtryk af en vidt favnende personlighed. Netop sådan som det kan gøres i radio uden distraherende mediekunstgreb. Vidste vi det ikke før, så ved vi nu, at han ikke alene skal kendes som den aggressive ”gavflab i dansk film”.

Den dygtigt spørgende vært, Pia Røn, fik fremkaldt et sympatisk billede af en Thomas Bo Larsen, der også kan spille en følsom, omsorgsfuld familiefar og en ansvarsbevidst, myndig politimand, sådan som det fremgik med al ønskelig tydelighed af de første to afsnit af ”Bedrag”.

EFTER EN KORT TID i folkeskolen, præget af problemer med ordblindhed, kom Thomas Bo Larsen i lære som bager, men det var ikke lige ham. Heller ikke at blive udlært og siden at arbejde som glarmester et par år. Først på Herning Højskole blev han klar over, at der er noget, som hedder skuespillerskoler.

Thomas Bo Larsen fortalte om dyrekøbte erfaringer med alkoholisme, ludomani og hash. ”Det skal gøre ondt, for at det kan gøre godt”. Han forstod at stoppe i tide, og at det er vigtigere at kunne indleve sig i roller, spille, lege og frem for alt at være til stede for andre. Det sidste har hans boksevejledning af unge også lært ham.

Når blot du står på en bund af kærlighed og ikke er i tvivl om, at du er elsket, så kan ondskab overvindes. Det ved skuespilleren Bjarne Henriksen (født 1959) også noget væsentligt om. ”Tema”-værterne, lattermilde Gitte Løkkegaard og ihærdigt planlæggende Carsten Reinholdt, gav seerne indblik i Henriksens robuste familieforhold, kreds af gode venner og betydningen af at kunne indbyde til hønsekødssuppe, ris med rosiner og tarteletter i forsamlingshuset. Man tog sig velgørende meget god tid!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder