På grønlandsk hedder det: Juullimi Pilluarit!

DR sender hvert år julehilsener til og fra Grønland. Sådan bestemt også i år, hvor seerne fik en ganske særlig udgave af det ældgamle juleprogram

Julie Bertelsen var vært for programmet ”Julehilsen fra Grønland”. For første gang blev det faktisk også sendt fra Grønland. -
Julie Bertelsen var vært for programmet ”Julehilsen fra Grønland”. For første gang blev det faktisk også sendt fra Grønland. - . Foto: Kennet Havgaard.

FRANZ BERLINER ER DØD af sygdom. Det fremgik af nogle mindeord i Kristeligt Dagblad den 18. december. Den myreflittige og meget alsidige forfatter blev 84 år. Æret være hans minde.

Vi var i 1960'erne arbejdskolleger i Statsbibliotekets accessionsafdeling, Aarhus Universitet. Som der stod i mindeordene: ”Han var inspireret af Grønland, grønlandsk mytologi, almindelige mennesker og hverdagen.” Da jeg selv altid har været optaget af Grønland, blev det til mange givtige samtaler.

I modsætning til mig havde han boet og arbejdet (som radiotelegrafist) i Grønland. Jeg kender først og fremmest Grønland via især polarforskeren Knud Rasmussens (1879-1933) forfatterskab og fra et flere uger langt sommerophold i 1975 sammen med blandt andre en anden særdeles meget grønlandsk inspireret skribent, Mads Lidegaard (1925-2006).

Sidstnævnte havde siden 1953 virket som præst og højskolemand i Grønland. Alle tre navne har jeg tænkt på, når DR hvert år, en solid tradition tro, sender julehilsener til og fra Grønland. Sådan bestemt også i år, hvor seerne fik en ganske særlig udgave af det ældgamle juleprogram.

Det blev til både et traditionsbrud og en traditionsbekræftelse, for i år blev der transmitteret fra kulturhuset, Katuaq, i Nuuk til Danmark. Det var en stor gevinst. Det grønlandske præg blev tydeligere, end det har været tilfældet de senere år, hvor vesteuropæiske/amerikanske show-manerer dominerede. Igen og igen lød det ”Juullimi Pilluarit”, det betyder ”Glædelig jul”. Og den afsluttende korudgave af julesalmen, Guuterput (Vor Gud) var stærkt bevægende.

Franz Berliner døde den 11. december. Jeg havde da i mange år ikke været i forbindelse med ham. Havde ikke desto mindre i dagene forinden haft ham i tankerne, fordi han sammen med Jørn Birkeholm (født 1937) og Robert Fisker (1913-1991) på skærmen blev anført som forfattere til den nu 35 år gamle tv-julekalender ”Jul i Gammelby”.

Da vi, som i de fleste andre hjem, har en tidsmaskine i form af et tv-apparat, har vi i disse grå decemberdage genset den familievenlige serie fra en snedækket ”Den Gamle By” i Aarhus. Den bliver dag efter dag af en ungdommelig Poul Thomsen indledt forbilledligt kortfattet: ”Dæk” (til hunden Balder) og ”daw” (til seerne).

Kort, godt og fåmælt fortæller han hver dag om og viser i nærbilleder et håndværk fra gamle dage. Ikke noget med overfladisk københavnsk snakkesalighed. Den jyske sindighed præger i det hele taget serien fra 1979. Tage Elmholdt, født 1930 i Hammerum, Hernings østligste bydel, skrev både ord og toner til julekalenderens festlige kendingsmelodi, hvor det i andet vers lyder:

”Vi holder jul i Gammelby,/ hvor sneen drysser ned fra sky,/ og alle lyde dæmper./ Men hvor du kigger rundt omkring,/ er hele byen sat i sving,/ for folk har travlt med mange ting,/ hver gang det bli'r december”. - Ja, det har vi. Glædelig jul!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder