Paris er et patchwork – ikke en smeltedigel

Morten Lindberg (bedre kendt som Master Fatman) står bag det frankofile program ”Croque Monsieur” på Radio24syv, der er både oplysende og appetitvækkende, skriver Leif Hjernøe

Morten Lindberg (bedre kendt som Master Fatman) står bag det frankofile program ”Croque Monsieur” på Radio24syv, der er både oplysende og appetitvækkende, skriver Leif Hjernøe.
Morten Lindberg (bedre kendt som Master Fatman) står bag det frankofile program ”Croque Monsieur” på Radio24syv, der er både oplysende og appetitvækkende, skriver Leif Hjernøe. . Foto: Kennet Havgaard/Scanpix.

På parisiske metrostationer har jeg set plakater med den engelske tekst: ”Paris is a patchwork”.

Teksten kan læses som et modstykke til en lignende amerikansk bykarakteristik: ”New York is a melting pot”. Kludeklip eller smeltedigel, selvom der i begge tilfælde er tale om billeddannende ord for sammenblanding, så er der alligevel forskel.

Et patchwork består af små, som regel ensformede, sammensyede, forskelligt mønstrede stoflapper, der stykkevis bevarer deres særpræg. I en smeltedigel kan der ske en blanding af forskellige metaller, der resulterer i en ensartet legering, som karakteriseres af nye og ofte bedre egenskaber.

Kort og generaliserende: I Paris kan din personlighed fremmes. I New York indgår du i et integrerende fælles kulturmønster. Sådan kan man et stykke vej beskrive de to storbyers kendetegn, men selvfølgelig ikke hele vejen.

I disse uger kan man hver søndag morgen i Radio24syv lytte til en tre timer lang og meget broget tilrettelagt udsendelse om Paris med den franske betegnelse for en varm skinke/ost-parisertoast som fællestitel: ”Croque Monsieur”.

Jeg har uden for kirketiden hørt de fleste afsnit på nettet.

”Start din søndag morgen á la francaise”. Sådan står der på programmets hjemmeside, typisk nok med forkert accent over a’et. Det hedder: à la française (med cedille). Typisk, fordi det charmerende ved programvært Morten Lindberg er, at hans store begejstring for Paris og fransk kultur slet ikke bygger på en frankofil holdning. Han kender ikke til fransk adfærd, han taler, læser og forstår ikke fransk.

Morten Lindberg er også kendt som Master Fatman. Han har trods alt påtaget sig opgaven at stå for ”danmarkshistoriens første frankofile morgenprogram”. Spøjst nok optræder han i disse uger som radiofonisk sandwichman (reklameplakatbærer) for Paris, samtidigt med at han er taget på et flere uger langt sprogkursus dernede.

”Croque Monsieur” er i alle måder appetitvækkende. Der tales (på engelsk!) indgående om brød, kager og drikke (Morten Lindberg drikker ikke vin!).

Især Frankrigs kolossalt store udbud af oste optager ham. Og, tag endelig ikke fejl, programværtens godmodige og dvælende dovne attituder forhindrer ikke, at han også giver plads for gedigent oplysende, kritiske indslag om den franske hovedstad som en alt andet end romantisk lokalitet.

I den seneste udgave af ”Croque Monsieur” var der således afsat en hel time til omtale af ikke-integrerende gennemgangsflygtningelejre med omkring 1500 beboere midt i Paris. Det skete under vejledning af den særdeles kyndige antropolog (med ph.d. fra Aalborg Universitet) Carolina Sanchez Boe.

Hun er dansk-colombianer og fransk-vietnamesisk gift, har boet 18 år i Paris, er meget engageret i flygtningeforhold og har blandt andet skrevet om udenlandske fanger i franske fængsler. Carolina Sanchez Boe er en beundringsværdig ildsjæl, som ved, hvad hun taler om. Bemærk navnet!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder