På ekspedition til Guyana med det britiske BBC

TV & radioanmeldelse af Gitte Seeberg

TV & radioanmeldelse af Gitte Seeberg.
TV & radioanmeldelse af Gitte Seeberg.

MED EKSPEDITION GUYANA HAR BBC IGEN leveret en fantastisk naturudsendelse. Det er ganske vist en genudsendelse, men serien har holdt mig fanget foran skærmen de seneste tre søndage på DR.

Guyana er et lille, fattigt land og en del af området les Guyanas, der består af Guyana, Fransk Guyana og Surinam. De tre små lande ligger op ad Brasilien og er en del af det gigantiske Amazonas.

LÆS OGSÅ: Turister bør presse rejsebureauer til grønnere rejser

Da jeg så serien første gang, lovede jeg mig selv, at jeg en dag måtte dertil. Det var jeg så sidste år sammen med Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen, som er præsident for WWF. Vi besøgte Fransk Guyana og nogle af WWFs spændende projekter. Et af dem var en guldmine langt inde i regnskoven. Det vender jeg tilbage til.

BBCs udsendelse er fantastisk optaget, og forskerne gennemgår hæsblæsende strabadser for at komme i kontakt med de mest fantastiske arter. Næsten ligegyldigt hvilke dyr de finder, er de kæmpestore. De har haft de rette betingelser og har kunnet udvikle sig igennem årene. BBC har vist os kæmpeoddere, kæmpeedderkopper, kæmpeanakondaer, kæmpeørne og meget andet. Serien minder os om, hvor storartet og værdifuld naturen er.

Men ingenting kan tages for givet. Amazonas er visse steder ved at forandre sig rigtig meget. Der drives rovdrift på regnskoven for at skabe plads til at udvide fødevareproduktionen med flere og flere mennesker i verden. Når vi smider koteletterne på grillen, tænker de færreste nok over, at det gør os en lille smule medskyldige i, at regnskoven ryddes.

I Sydamerika sker det med stor hast for blandt andet at give plads til sojaproduktionen, som vi i Danmark køber rigtigt meget af for at opfostre de 29 millioner svin, der årligt produceres.

Og når man ser udsendelserne, forstår man, hvorfor regnskoven af nogle kaldes verdens lunger. Den optager CO2 og afgiver CO2, når skoven fældes. Faktisk fældes der så meget, at det næsten svarer til 20 procent af verdens samlede CO2-udledning. Det sætter dyrelivet under et gevaldigt pres og puster til klimaforandringerne.

Et af de andre store problemer er den ulovlige og miljøforurenende guldudvinding. Når guldet til blandt andet vores smykker udvindes, bruges der kviksølv i store mængder. Frankrig har dog som det første land forbudt kviksølvet.

Men regnskoven er så kæmpestor og uvejsom, at det er vanskeligt at kontrollere alle minerne. Guldudvindingen er desuden årsag til en omfattende kriminalitet. Det er fattige mennesker, der arbejder i minerne og sikkert ikke har ret mange muligheder for at tjene til livets ophold.

Da jeg var i Fransk Guyana med Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen, besøgte vi en af de lovlige miner, som ikke anvender kviksølv. Nu bliver guldminedrift aldrig bæredygtig, men det er trods alt godt, at det er lykkedes at få nogle virksomheder til at tage mere hensyn til naturen.

Når guldet er udvundet, og minedriften indstillet, hjælper WWF med at plante ny bevoksning, så naturen og dyrelivet langsomt kan vende tilbage til det bare område.

Udfordringerne er mange i Amazonas regnskov. BBC tager os med helt derind og betager os med dens fantastiske skønhed. Det er en flot udsendelse, som minder os om, hvor vigtigt det er at bevare naturen.

Gitte Seeberg er generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden