Radio24Syv er også for teologiske livsnydere

"Det gør mig godt, når jeg føler, jeg forstår noget mere af verden. Jeg har ikke været medlem af et politisk parti, men jeg har arvet min fars optagethed af samfundsudviklingen," siger Frode Povlsen.
"Det gør mig godt, når jeg føler, jeg forstår noget mere af verden. Jeg har ikke været medlem af et politisk parti, men jeg har arvet min fars optagethed af samfundsudviklingen," siger Frode Povlsen. . Foto: LEIF TUXEN.

Har man blot lidt kendskab til brug af netradio, er det særdeles let at google sig frem til Arkiv Radio24Syv for så straks efter at kunne finde et fyldigt programtilbud. For teologisk/kirkeligt/filosofisk interesserede er det oplagt at klikke ind på Skriftestolen.

Her kan man høre udsendelser om emner, som strækker sig fra den romerskkatolske kirkes pavevalg til Indre Missions rolle i dagens Danmark eller fra diskussion af begrebet sorg til samtale om angst. Det sidste fandt i påsken sted med henvisning til Søren Kierkegaard.

Det sidste var afgørende. Fænomenet angst blev belyst og omtalt som et eksistentielt grundvilkår. Gæster hos Skriftestolens studievært, Mads Holger, var leder af Søren Kierkegaard Centeret, teolog Pia Søltoft, professor i psykiatri Thorkil Sørensen og sognepræst Rebecca Rudd.

Pia Søltoft indledte med at pege fænomenet angst ud som noget positivt. Uden angst ingen lidenskab. Angst er én slags grundlidenskab, kærligheden er en anden. Thorkil Sørensen omtalte angst som noget, der på én gang kan være både symptom og fænomen. Angst kan indgå i en ond cirkel præget af angst for angst.

Rebecca Ruud talte om, hvordan erkendelse af synd, skyld og angst hører sammen. Vi kan derfor ikke stoppe med påskelørdag.

Efter langfredagens kors kommer tilgivelsen. Påskesøndag opstår håbet. Det betyder ikke, at døden er forsvundet, men at den er forandret.

Mads Holger stillede gode spørgsmål på en formidlende måde. Selvom den her i kort referat kan virke mere postulerende end argumenterende, så må man forstå, at den timelange diskussion var særdeles nuanceret og som sådan meget givende.

LÆS OGSÅ: Radio-forestillinger kontra tv-forstillelser

Radio24Syv fortjener, at lytterne giver sig tid til at orientere sig og sætte sig ind i kanalens programmønstre. For eksempel fandt jeg forleden i Flaskens ånd en to timer lang udsendelse med folkekirkens frække dreng, sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogne Poul Joachim Stender.

Den generøse tidsramme var velgørende. Poul Joachim Stender er nok en til tider stærkt provokerende og lidenskabeligt forkyndende præst, men hans insisteren på, at kristendom er for livsnydere og ikke har med forsagelse af livets goder at gøre, er agtværdig.

Udsendelsen fik meget passende præg af et besøg af kokken Claus Meyer. Mange vil vide, at de to igennem årene har haft et nært samarbejde. Blandt andet i forbindelse med en i sin tid meget omtalt gastronomisk nadverhandling.

Lige som man med udbytte kan google sig frem til værdifulde udsendelser i Arkiv Radio24syv, sådan kan man jo også benytte sig af Kristeligt Dagblads Arkiv. Prøv at finde frem til Else Marie Ny-gaards artikel fra den 29. oktober 2010: Meyer og meningen.

Her kan man udførligt læse om, hvorfor de to herrer også teologisk er på bølgelængde: Claus Meyer oplever det som et kald, når han forsøger at ændre den danske madkultur. Grundlæggende er det en kamp om respekten for skaberværket.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder