Radioen er også en erindringsformidler

Husker du, så glemmer jeg det ord for ord!

TV og radioanmeldelse af Leif Hjernøe.
TV og radioanmeldelse af Leif Hjernøe. Foto: .

Jeg ved det godt. De sidste linjer af den 80 år gamle revyvise lyder helt omvendt: Hver en dag og hver en time har jeg talt. Glemmer du, så husker jeg alt. Og vi hører så straks Liva Weels stemme for os.

Selv om optagelsen er fra 1932, og selv om vi er født længe efter, så huskes både tekst og melodi fra den gamle film Odds 777. Eller rettere vi bilder os ind, at vi husker. Takket være den højt udviklede moderne elektroniske reproduktionsteknik kan vi slet ikke glemme!

LÆS OGSÅ: Tjørnuvík er mindst og smukkest på Færøerne

I lørdagsudgaven af det gode P1-program Alle tiders historie blev vi mindet om, hvordan man også kan tage sig af erindringsformidling, sådan som det blev forklaret i udsendelsens lange indslag om en såkaldt erindringslejlighed i Den Gamle By i Århus.

Lytterne fik her nogle overbevisende lydbilleder af de sanseindtryk, der tilbydes de besøgende i en rekonstrueret bolig fra 1950erne. Der er gennemført forsøg med, hvordan demente kan få opfrisket hukommelsen ved at gendufte, genhøre, gense og gensmage fortiden.

Duften af trappevask med sæbespånevand, lyden af ringeapparatet ved entrédøren og synet af samtidens møbler i soveværelse, spisestue og den fine stue kan genkalde minder, som i mange tilfælde får registrerbar, stærkt positiv indvirkning på et ellers sygdomsramt sind.

Alene smagen af kaffe, uden Richs, brygget i Madam Blås kaffepose, tilsat nybagt kringle kan ifølge undersøgelser, foretaget af Psykologisk Institut på Århus Universitet, fremkalde et både fysisk og psykisk velbefindende, der er seks gange så stort som i moderne omgivelser.

Den detaljerede beskrivelse af 1950er-lejlighedens indretning afslørede, at vi tydeligvis befandt os i tiden inden tv-kulturens påvirkning af møbleringen. Der var tale om et hjem med stueur og timeslag, samt klaver og dertil hørende mulighed for familiær fællessang.

Lytterne fik også at vide, hvordan ugeblade fra 1950erne havde været inspirationskilde til for eksempel indretningen af den fine stue, hvor endevæggen i dag fremtræder med tapetmønstre af store, mørke, fingerfligede blomsterblade.

Besøg i erindringslejligheden kan ske efter aftale. Da udstillingens genstande gerne må berøres og det gammeldags indrettede wc, med et demonstrativt vandgurglende træk-og-slip, godt må benyttes, så kan boligen ikke være åben for enhver til enhver tid.

Det eneste element fra den tids hjemlige kulisser, jeg savnede en beskrivelsen af, var tilstedeværelsen og udseendet af et radioapparat. Radioaflytning spillede i årene under og efter Anden Verdenskrig en større rolle, end mange måske forstår i dag.

Speakerstemmerne fra børnenes radiobrevkasse, Skoleradioen, Gunnar Nu Hansens fodboldtransmissioner, Weekendhytten med Svend Petersen, 20 spørgsmål til Professoren, Giro 413 og meget andet og lignende må kunne fremkalde supplerende værdifulde minder. Radioen er også en erindringsformidler.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder