Prøv avisen

Ramadan-dramaet har ikke været kønt

Debatten om mediedækningen af Eid-festlighederne har været mageløs. Der er vel ikke noget odiøst i, at medierne sætter fokus på en højtid, der fejres af 250.000 mennesker i Danmark, mener generalsekretæren for WWF, Gitte Seeberg. Foto: Jens Nørgaard LarsenDanmark

Radiovært på P1 har fået hademails og blevet kaldt landsforræder på grund af DR´s mediedækningen af Eid-festen. Det har udløst stor debat til trods for, at der bor omkring 250.000 muslimer i Danmark

"Nu har jeg lavet radio i snart 25 år. Jeg har aldrig, seriøst aldrig, oplevet noget lignende. Det er ekstremt hadefuldt, og jeg synes helt klart, det har været over grænsen for, hvad jeg synes er behageligt.

Den garvede radiovært Pia Rønn på P3 har prøvet lidt af hvert, men aldrig at have fået så mange hademails, blive kaldt nedsættende ting, som ikke tåler gengivelse i disse spalter, og tilmed blive kaldt landsforræder.

LÆS OGSÅ:Kritikere: DRs ramadan-dækning giver religiøs ubalance

En lytterstorm har rejst sig på grund af DRs fokus i sidste uge på den muslimske fastemåned, ramadanen, som netop er afsluttet med eid-festen.

Debatten har været mageløs. Der bor omkring 250.000 muslimer i Danmark. Der er vel ikke noget odiøst i, at medierne sætter fokus på en højtid, som berører så mange. En begivenhed, der er lige så stor for muslimerne, som julen er for kristne. Debatten vidner i høj grad om, at der er behov for diskussioner og nuanceringer, når den kan blive så skinger.Personligt synes jeg, det har været interessant med de mange historier på P3 om ramadanen, om dadlens betydning efter solnedgang, om madtraditioner og om andre traditioner, der knytter sig til højtiden.

Det har dog ikke kun været DR, men også Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), der i P1 har måttet svare på spørgsmål om, hvorfor han i år har valgt at byde officielt velkommen til ramadanmiddagen på Christiansborg. Det foregik med en videohilsen fra Finland, da han var ude at rejse.

Ikke overraskende var Dansk Folkepartis Søren Espersen på i radioen lige bagefter og tog kraftigt afstand fra den megen opmærksomhed, som ramadanen har fået.

Ifølge ham er der foretaget et religiøst knæfald for islam, og han synes, det er skammeligt, at det foregår på Christiansborg og kritiserer, at Borgen ændres til et bedehus. Det er i så fald femte gang, for arrangementet er blevet til lidt af en tradition såvel som ramaskriget.

Også teolog og medlem af DRs bestyrelse Katrine Winkel Holm har kritiseret DRs fokus på ramadanen, fordi man sjusker med den kristne kulturarv og opprioriterer den muslimske. Derfor var det også interessant at høre Jens-André Herbener, religionshistoriker ved Syddansk Universitet, svare på dette udsagn. Han har undersøgt DRs religiøse dækning og finder ikke grundlag for sjuskeriet. I stedet fremhæver han faste programmer som Morgenandagten, DR Kirken, Før Søndagen, radiogudstjenesten, Mennesker og Tro samt Dagens Ord, som alle handler om den kristne tro. Modsat det står billedet af, at der ikke er faste programmer om andre religioner.

Det er små sko at gå i, når man ikke kan give plads til at fokusere på en muslimsk højtid, imens den står på. Hvor er tolerancen? Og hvorfor ikke spærre øjne og øre op for at forstå vores medmennesker i stedet for at smække døren i hovedet på dem igen og igen?

Det kræver rummelighed og åbenhed at leve i den globaliserede verden side om side med andre kulturer. Dramaet om ramadanen har ikke været kønt.

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF, Verdensnaturfonden

Andre læser lige nu