Sådan er virkeligheden slet ikke i virkeligheden

TV-udsendelser er ofte forførende, fascinerende og helt fordrejende. Et aktuelt eksempel er EM i håndbold. Det, vi ser på tv, vil aldrig kunne opleves sådan i virkeligheden, skriver Leif Hjernøe

Håndboldspilleren Mikkel Hansens skud kan være så kraftfulde, at man ikke ville kunne nå at opfatte dem så tydeligt som i gentagelserne på skærmen, skriver Leif Hjernøe.
Håndboldspilleren Mikkel Hansens skud kan være så kraftfulde, at man ikke ville kunne nå at opfatte dem så tydeligt som i gentagelserne på skærmen, skriver Leif Hjernøe. . Foto: Adam Warsawa/Scanpix.

En naturvejleder gjorde det i går i ”P1 Morgen”. Og umiddelbart efter gjorde Peter Lund Madsen det også i ”Hjernekassen på P1”. Begge steder blev der gjort opmærksom på, at vores virkelighedsbilleder (også de naturvidenskabelige!) kun sporadisk har noget med virkeligheden at gøre.

Eksempel: Det forbigående snevejr kunne i weekenden afsløre spor efter et dyreliv, vi ikke bemærker i det daglige. Sådan er det også med alle mulige og umulige andre forhold. Overalt opdages spor efter både fortidige og nutidige tilstande, som vedvarende drager vores livserfaringer i tvivl.

For nylig besøgte jeg et ungdommeligt opholdsrum. Det var domineret af en indbydende sofagruppe foran en kæmpestor fladskærm med et tilsvarende højttaleranlæg. Hjemmebiografen blev demonstreret ved at vise indledningen til den amerikanske krigsfilm ”American Sniper” (2014).

Med raslende larvefødder maste og knuste en kampvogn sig vej gennem et sønderbombet bymiljø lige ud i stuen. Lyden af stål, der skurrede mod beton, var øredøvende. Straks efter var der et effektfuldt klip til en snigskyttes stilling, præget af tavst søgende optagelser gennem et kikkertsigte.

Den anonyme kampvogns brutale fremtoning blev fremhævet af nærbillederne af en pegefingers tøvende tryk på en fint indstillet riffels aftrækker. Et stærkt sammensat virkelighedsbillede af krigens på én gang inhumane aktuelle og tidløst menneskelige væsen. Forførende, fascinerende og helt fordrejende.

For sådan er virkeligheden slet ikke i virkeligheden. Heller ikke når det drejer sig om det aktuelle EM i håndbold. Det, vi ser på tv, vil aldrig kunne opleves sådan i virkeligheden. Mikkel Hansens skud kan være så kraftfulde, at man ikke ville kunne nå at opfatte dem så tydeligt som i gentagelserne på skærmen.

Fjernsynets eftersyn er nødvendigt. Vi kender det på en anden måde fra vores egne mere eller mindre nærsynede feriebilleder. Med de digitale kameraers fremkomst kan de være så mangfoldige, at man først efter hjemkomsten måske rigtigt ser, hvad det egentlig var, man så.

Søndag aften, lige inden Danmarks stærkt opmuntrende EM-kamp mod Spanien, sådan som den blev leveret og kommenteret i mindste detaljer på TV 2, kunne man på DR 1 se det andet afsnit af den femdelte serie ”Det vilde Australien”. Et skoleeksempel på manipuleret virkelighedsgengivelse,

Afsnittet blev frimodigt indledt med bemærkningen: ”Sådan er virkeligheden i det vilde Australien.” Dertil er kun at sige: Nej, sådan er det vilde Australien aldeles ikke. Vi fik et eventyrligt indblik i en dyre- og planteverden, som vi aldrig ville kunne opleve i virkeligheden.

Heldigvis, vil jeg hævde. For jeg ville nødigt færdes i den udsøgt prægtige natur med skiftevis englekor og rytmisk dansemusik i ørerne. Oven i købet tilsat kommentarer, der kalder en løvhyttefugls rede for et playboypalæ: ”Han trykker den rigtigt af, men hun er ikke så vild med ham.”

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder