Samtykke til sex – retfærdigt eller slag i luften?

Man forestiller sig vel ikke, at der skal foreligge en skriftlig kontrakt mellem partnere, før enhver mistanke om voldtægt kan udelukkes, skriver sognepræst Jesper Bacher

Det er endog meget svært at udstrække lovgivningen til den erotiske intimsfære. I Ordsprogenes Bog fra Det Gamle Testamente erklærer vismanden, at blandt de ting, han ikke forstår, er ”mandens færden hos den unge kvinde”. Det er i hvert fald ikke let at få hold på i juridiske kategorier, skriver sognepræst Jesper Bacher.
Det er endog meget svært at udstrække lovgivningen til den erotiske intimsfære. I Ordsprogenes Bog fra Det Gamle Testamente erklærer vismanden, at blandt de ting, han ikke forstår, er ”mandens færden hos den unge kvinde”. Det er i hvert fald ikke let at få hold på i juridiske kategorier, skriver sognepræst Jesper Bacher. Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

I den fine fortale til Jyske Lov fra 1241 kan man foruden de kendte ord ”Med lov skal land bygges” også læse følgende:

”Loven skal tilgodese æren og retfærdigheden, den skal være tålelig, efter landets sædvane, passende og nyttig og tydelig, så at alle kan vide og forstå, hvad loven siger.”

Ja, hvis noget skal gælde for lov, ikke bare på papiret, men i bevidstheden, må loven være tålelig, passende, nyttig og tydelig. Loven skal regulere virkeligheden, men også afspejle den. Og den gamle fortales krav til loven ramte lige ind i temaet for ”Langt fra Borgen” på DR 1 med Ask Rostrup, hvor man diskuterede, hvorvidt et ja til sex skal skrives ind i loven for at sikre flere domfældelser i voldtægtssager. Altså, hvorvidt der skal foreligge et udtrykkeligt samtykke, hvis et samleje ikke skal regnes for en voldtægt. Det mente Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, mens Venstres politiske ordfører, Britt Bager, var mere tøvende.

Man forstår umiddelbart tilhængere, og det er da forfriskende at se en retsordfører fra den yderste venstrefløj, som ikke er optaget af at ynke gerningsmændene. Voldtægtsmænd kunne for min skyld godt få lov at ruske tremmer i meget længere tid, og i de mest notoriske tilfælde var det måske en idé med tvangskastrering. Der må være grænser for, hvor ødelæggende et ustyrligt libido skal være for andre. Men før straffen falder, skal der kendes skyldigt på et solidt og gennemskueligt grundlag.

Ask Rostrup spurgte, om ikke det var til den umoderne side, at kvindekroppen på en eller anden måde skulle være i forsvar, så hvis kvinden ikke sagde nej eller gjorde modstand, kunne man ”egentlig bare gå om bord”? Mon respekt for kvinder virkelig er så umoderne? På den anden side, hvordan slår man fast, at der nu også har været et udtrykkeligt ja til sex? Et ja, som vel at mærke skal kunne godtgøres i en retssal?

Er ordene fra den gamle sang ”Din mund siger ’nej, nej’, dine øjne siger ’ja’” nu et figenblad for voldtægtsmænd? Man forestiller sig vel ikke, at der skal foreligge en skriftlig kontrakt mellem partnere, før enhver mistanke om voldtægt kan udelukkes? Det er endog meget svært at udstrække lovgivningen til den erotiske intimsfære. I Ordsprogenes Bog fra Det Gamle Testamente erklærer vismanden, at blandt de ting, han ikke forstår, er ”mandens færden hos den unge kvinde”. Det er i hvert fald ikke let at få hold på i juridiske kategorier.

De to politikere mødte også et voldtægtsoffer – Louise Gammelgaard – som var blevet gruppevoldtaget på Roskilde Festival, men gerningsmændene var gået fri og havde erklæret, at de troede, hun var indforstået med det skete. Louise Gammelgaard mente ikke umiddelbart, at en anden lovgivning ville have ændret udfaldet af hendes sag.

Hun ville hellere forebygge og gøre opmærksom på ”hvor syg, den kultur, vi render rundt i, den er”. Det fik hun ikke mulighed for at uddybe. Ask Rostrup nævnte den umoderne side. Måske var det tid at genoplive noget så umoderne som et gentleman-ideal blandt unge drenge og mænd

Jesper Bacher er sognepræst.