Se – eller ikke se – dokumentar om Michael Jackson?

I bund og grund må hver enkelt af os beslutte, om Michael Jacksons værk er forandret af anklager, som jo ingenlunde er nye, men som har omgærdet popkunstneren i årevis, skriver journalist Kurt Strand

Debatten om Michael Jackson og hans musik er blusset op efter ny dokumentar. –
Debatten om Michael Jackson og hans musik er blusset op efter ny dokumentar. – . Foto: Russell Boyce/AP/ Ritzau Scanpix.

SJÆLDENT HAR EN dokumentarfilm vakt så megen opsigt som den fire timer lange ”Leaving Neverland” om desværre alt for tidligt afdøde Michael Jackson. Filmen om det legendariske popikon indeholder nemlig beskyldninger om seksuelt misbrug af børn, og siden den for nylig havde premiere på den amerikanske Sundance-festival, har pædofilianklagerne været livligt diskuteret i store dele af verden.

Og når filmen fra i dag er frit tilgængelig på DR TV – DR’s streamingtjeneste – vil den efter den omfattende forhåndsomtale givetvis blive et seerhit. Med mindre den bliver boykottet, for hvis der skal være konsistens i argumenterne fra dem, der ikke mere vil spille Jacksons musik, så kan det vel heller ikke være i orden at se en film om ham? Eller er det?

Svarene på spørgsmålene er – som hovedpersonen nok selv ville have udtrykt det – hverken ”Black or White”. Og som i de seneste par års mange MeToo-debatter gælder også her, at det er svært at trække grænsen mellem en kunstner og hans eller hendes gerninger.

For selvom det ved ugens begyndelse virkede logisk for NRK – DR’s norske licensfinansierede pendant – at udstede et generelt forbud mod at sende Jackson-sange ud i æteren, virkede det lige så logisk, da beslutningen midt i ugen blev omgjort. Lige så rigtig den første beslutning var, lige så rigtig forekommer den anden at være. Eller lige så forkert.

Med andre ord: Et klassisk ”Damned if you do, damned if you don’t”-dilemma. Samme dilemma har radioværterne Henrik Milling og Nicolai Molbech fra radiomagasinet ”Pop!” på DR-kanalen P7 Mix. Hos dem er overvejelsen, om de for eksempel skal holde op med at spille klassiske Michael Jackson-hits som ”Beat it” og ”Billie Jean”.

”Det er afsindig svært. Vi har aldrig nogensinde i de mange, mange år, vi har arbejdet sammen, prøvet noget, der minder om det her,” siger Nicolai Molbech til dr.dk og tilføjer, at han sammen med sin medvært vil spørge lytterne, hvad de synes. Svarene følger i dag mellem klokken 14.03 og 17, når ”Pop!” er i luften på dab og på DR’s radioapp med sin ugentlige hitliste og musiknyhedsoverblik.

Om der undervejs bliver spillet Michael Jackson eller ej, er ikke afgørende. For i bund og grund må hver enkelt af os beslutte, om hans værk er forandret af anklager, som jo ingenlunde er nye, men som har omgærdet popkunstneren i årevis.

Musikken er den samme. Ganske som den populære Netflix-serie ”House of Cards” ikke er blevet dårligere af, at hovedrolleskuespiller Kevin Spacey måtte skrives ud af syvende og sidste sæson, efter at han blev fanget ind af den hollywoodske MeToo-tsunami. Men det udelukker ikke, at hans person og gerninger fylder så meget, at det forstyrrer rollen som den fiktive Frank Underwood.

Ganske som det er tilfældet med ”Leaving Neverland”. Skal jeg se den eller lade være? Og hvad med stakken med alle mine gamle, gennemspillede Michael Jackson-cd’er? Jeg ved det ikke.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.