Sejler Indien med for mange lig i lasten, når de drømmer om storpolitisk indflydelse?

Sker udviklingen af det moderne og afviklingen af det gamle Indien hurtigt nok, spørger Leif Hjernøe

Premierminister Narendra Modi har skærpet nationalismen for at gøre Indien til hinduernes land. –
Premierminister Narendra Modi har skærpet nationalismen for at gøre Indien til hinduernes land. – . Foto: Adnan Abidi/Reuters/Ritzau Scanpix.

IFØLGE Den Danske Ordbog betyder vendingerne ”at sejle med lig i lasten” eller bare ”at have lig i lasten” i overført forstand ”at være plaget af problemer, fejl eller kompromitterende forhold fra fortiden, som man eventuelt ønsker holdt skjult”. Udtrykket minder om en anden vending: ”at have skeletter i skabet”.

Der gives i samme ordbog disse eksempler: ”Det er ikke Schlüters skyld, at vi stadigvæk sejler med et lig i lasten, nemlig de langvarige, næsten uhelbredelige virkninger af socialdemokraternes dødbringende politik” (fra Berlingske Tidende i 1990).

Og ”(...) ham Hitler, han er ikke sådan at blive af med, han er skelettet i skabet for utallige tyskere” (hørt i Danmarks Radio i 1989).

Jeg blev opmærksom på sprogbrugen meget tidligt i går morges i forbindelse med genudsendelsen af ”Verden ifølge Gram” på DR P1. En af den slags radioudsendelser, der lidt paradoksalt virker øjenåbnende. Paradoksalt, fordi det mange gange viser sig, at det er som lytter, man kan blive seende og ikke så meget som tv-seer.

JEG HØRTE UDSENDELSEN, da den blev sendt første gang den 30. april. Den kan ligesom mange andre udgaver af programmet til enhver tid aflyttes på nettet. Det var en fyldig omtale af de politiske og religiøse forhold, der råder i det både befolkningsmæssigt og geografisk set stærkt sammensatte Indien.

Fem år har landets leder, Narendra Modi, brugt på at reformere sit land og forbedre økonomien. Han har skærpet nationalismen for at gøre Indien til hinduernes land. Og han er favorit til fem år mere ved magten, selvom alt ikke er gået helt efter planerne.

Programværten Steffen Gram fik i løbet af en lille times tid formidlet et broget billede af den 1,3 milliarder store befolknings levevilkår på godt og ondt.

Hinduismen og dens helt specielle filosofiske trosretninger og værdisystemer synes at være i stand til at modvirke problemerne med de kolossale sociale og kulturelle konfliktområder. Og fremme en realistisk bedømmelse af Indiens indenrigspolitiske trodsige tro på fremtiden.

Men hvor eksplosiv er den aktuelle udvikling af det moderne og afvikling af det gamle Indien?

Updation hedder idéen om den drivkraft, der giver grund til optimisme. Her er det imidlertid, at de i indledningen omtalte vendinger melder sig. De indiske bønders og et øget antal arbejdsløses alarmerende store selvmordsrater er dybt foruroligende. De er vel at mærke ikke alene skabt af den globale klimakrise.

Hvordan vil Indien finde sig selv som et sekulært altfavnende samfund? Sejler landet med for mange lig i lasten, som hæmmer drømmen om en genfunden stolthed, der kan give landet dets udenrigspolitiske internationale indflydelse?

Hindunationalismen breder sig på islamismens bekostning. Hvad enten du er muslim, kristen eller hinduist, er en ligeværdig ytrinsgfrihed og øget adgang til uddannelse forudsætninger for Indiens selvsikre storpolitiske position.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.