Prøv avisen

Send os billigt kirke-tv ikke en dyr tv-kirke

Bosnian Muslim women, survivors of the Srebrenica massacre, watch the live broadcast of Ratko Mladics appearance before the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, in Potocari, near Srebrenica, Foto: Torben Huss Denmark

At aflæse billeder af høj kvalitet kræver tid. Det forstår tv-folk ikke

Danmarks kirker er så gennemfotograferede, at man til enhver tid kan gå på nettet og få billeder af de smukke bygninger. Udefra kan man her se kirkearkitekturens store linjer, indefra store og små detaljer i kalkmalerier, kirkesølv, altertavler, prædikestole og andet inventar.

Ved selv at gå på nettet får man den fordel, at man selv kan bestemme billedvisningens tempo. Den slags har tv-folk meget svært ved at styre. Det er for eksempel senest fremgået af en række udsendelser om verdens bedste fotografer.

Lørdag aften kunne man på DR K se et ifølge sagens natur særdeles billedrigt tv-portræt af den amerikanske fotograf Annie Leibovitz (f. 1949). Hun er verdenskendt på grund af sine vidt forskellige reportagefotos til såvel musik- og modemagasiner, samt politiske tidsskrifter.

Desværre var den ellers meget oplysende udsendelse præget af en alt for kendt og paradoksal svaghed ved den slags fotograf-portrætter. Der blev talt meget rigtigt om, at fotos kan fortælle historier, men se om seerne måtte få tid til at se det!

Hele tiden blev der klippet til talende ansigter, som man for længst havde identificeret og derfor ikke behøvede at kigge på. At aflæse billeder af høj kvalitet kræver tid. Rigtig god tid endda. Det forstår tv-folk ikke. De er mere interesserede i at vise egne billeder end andres.

Ad denne lille omvej, er jeg så fremme ved disse spalters anliggende. De er tænkt som en opfordring til Danmarks Radio: Arbejd videre med den form for kirketransmission, som nu længe har virket fremragende i forbindelse med DR Ks transmission af Morgenandagten.

Når man nu ikke kan finde ud af at sende DR Kirken året rundt. Så grib til andre virkemidler og indstillinger. Send os billigt kirke-tv - ikke en dyr tv-kirke! Genbrug radioens højmessetransmission og send den på DR K ledsaget af fotos fra den pågældende kirke.

Men lov os at lade kirkebillederne hvile i sig selv, især under prædikenen. Lad også for Guds skyld være med at skifte igen og igen. Det virker distraherende og er helt unødvendigt. Gør det diskret enkelt, medens salme- og bibelteksterne langsomt glider hen over skærmen.

Der vil således ikke alene være økonomiske men nok så vigtigt også forkyndelsesmæssige fordele ved en sådan public service. Jeg kan i hvert fald meget vel undvære forstyrrende filmiske optagelser af menigheden, eventuelle kirkekor, organist, kirkesanger og præst.

Sidstnævnte kan passende gengives i form af såkaldte still fotos i forbindelse med indledningen. Der er meget tit tale om fotos, der uden videre kan hentes fra den pågældende kirkes hjemmeside. Ved at indrette sig sådan, kan der også opnås disse to væsentlige fordele:

For det første, vil landets mange hørehæmmede dermed kunne nyde godt af radioens højmessetransmission. For det andet vil man også undgå at radioen kommer til at konkurrere med de lokale kirkers gudstjenester ude i virkeligheden.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder