Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Mediekommentar

Seværdig serie om Trumps grimme tv-kanal

Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix

Af Kurt Strand

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

”DU ER KAPTAJNEN, og skibet kan ikke sejle uden dig,” lyder karakteristikken fra Beth, gift med tv-entreprenøren Roger Ailes i tv-serien ”The Loudest Voice”, som for nylig har haft premiere på streamingtjenesten HBO Nordic. Serien fortæller i syv afsnit en skræmmende historie om Ailes’ opbygning af USA’s største kabelkanal, Fox News, der sandsynligvis spillede en afgørende rolle for Donald Trumps valgsejr i november 2016.

Selvom det er fiktion, er fortællingen baseret på dokumentarbøger og udsagn fra tidligere ansatte – undervejs effektivt mikset med virkelige tv-klip, der bekræfter et lidet flatterende billede af en nu afdød mand og hans tv-station.

Det er kort sagt en absolut seværdig serie. Både fordi den er et godt drama, og også fordi den fortæller en vigtig historie om mediers betydning for politikeres gennemslagskraft. In casu Donald Trump.

ROGER AILES LÆGGER nemlig ikke skjul på sin begejstring: ”Trump vil gøre et stort indtryk på folk, og seertallene vil gå lodret op,” lyder hans vurdering allerede tidligt i forløbet. Og selvom han som mediemand burde holde sig til rollen som samfundets kontrollerende vagthund, giver Ailes gode råd til den republikanske outsider-kandidat.

For eksempel skal han sørge for at iscenesætte og annoncere sit kandidatur, så alle kan se, hvor populær han er. En klappende folkemængde – arbejdsløse skuespillere, hyret til formålet – skal hylde ham, og som en frelser skal han komme ned ad en rulletrappe, fordi det giver gode tv-billeder.

I sendeplanerne indgår desuden mere tid til Donald Trump end til de øvrige kandidater. Og da Fox News-ejeren, den australske mediemagnat Rupert Murdoch, kritiserer den åbenlyse skævhed, svarer Roger Ailes med sit yndlingsudtryk: ”Fuck you!”.

DER ER SÅLEDES gode grunde til, at Fox News bliver præsidentens yndlingskanal og foretrukne kilde til spontane tweets. Watergate-journalist Bob Woodward beskriver således i sin bog ”Fear”, hvordan Trumps dagsorden ofte er styret af, ”hvad han har set i tv, især på Fox News”. Og blandt de nærmeste rådgivere får det høj prioritet at være forberedt på tweet-ballade ved at følge godt med på den erklæret højreorienterede kanal.En konsekvent hadkampagne mod Barack Obama op til præsidentvalget for snart tre år siden giver ifølge serien medvind til både Trump og Fox.

Obama beskrives jævnligt som en farlig ”muslim”, ligesom der gentagne gange bliver sat spørgsmålstegn ved hans nationalitet. Og hvis nogen blandt tv-stationens journalister anfægter de vedtagne ”sandheder”, er sanktionen en fyreseddel med forbud mod at udtale sig offentligt.

For tiden er forholdet mellem Fox News og Donald Trump dog kølnet: ”Vi må finde en ny kanal. Fox arbejder ikke mere for os,” skrev præsidenten i et tweet i sidste uge – utilfreds med, at for mange demokrater får taletid. Vel vidende, at de synes at have en del til gode.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.