Sind fyldt med lyde af pistolers afsikring

Tv & radio- anmeldelse
Tv & radio- anmeldelse. Foto: .

Marie Colvin blev 55 år. Hun var en højt agtet amerikansk krigskorrespondent. I sidste uge blev Marie Colvin dræbt under et bombeangreb i nærheden af et midlertidigt mediecenter i den syriske by Homs. Det skete, kort efter at hun havde sendt sin sidste reportage.

Jeg kan stadigvæk høre Marie Colvins harmfulde, mørke stemme for mig. P1s Orientering bragte et uddrag af hendes sidste udsendelse. I tv fik vi fotos af den høje, lyse kvinde. Hun havde sort klap for det ene øje. Såret som hun var efter et tidligere bombeangreb.

Det rædselsfulde er, at Marie Colvin blot er én blandt mange andre journalister, der bliver dræbt under deres farefyldte arbejde. Lige så rædselsfuldt virker det, når den blodige begivenhed blot indgår som et kort indslag i den daglige tv-nyhedsformidling.

Jeg registrerede det. Tog det til efterretning. Bagefter spurgte jeg mig selv: Hvad går der så af os, når vi samme fredag aften vælger at se den amerikanske film Sjakalen fra 1997 med Bruce Willis og Richard Gere i hovedrollerne? Den blev sendt lige efter X Factor på DR 1!

Hvad går der i det hele taget af os, når vi i støt stigende omfang lader os underholde af film, der aften efter aften fylder vores sind med lyde af pistolers afsikring og blodige billeder af dræbte eller hårdt sårede? Vi ved nu alle, hvordan skudsår og mishandlede mennesker ser ud!

Her må det indrømmes, at jeg valgte at se Sjakalen i den tro, at det var den engelsk-franske film af samme navn fra 1973. Den, der handler om en lejemorders forsøg på at myrde den franske præsident de Gaulle. Den ene film har dannet forbillede for den anden fra 1997.

Det kunne DR godt have gjort opmærksom på. Seerne burde endvidere have været orienteret om, at Sjakalen er opkaldt efter og bygger på historien om den terrorist, der under den kolde krig også var kendt under navnet Carlos.

Hans første terroraktion fandt sted i 1973. Det var et mislykket attentat mod den jødiske forretningsmand Joseph Sieff. Mest berygtet blev han på grund af en koldblodig nedskydning af tre politimænd og en anden terrorist i Paris i 1975.

Forfatteren Frederick Forsyth er ophavsmand til dæknavnet Sjakalen, idet han i 1971 skrev en roman med dette navn som titel. Et eksemplar blev fundet i Carlos bolig. Medierne gjorde et stort nummer ud af ligheden mellem virkelighedens Carlos og fiktionens Sjakalen.

Denne sammenhæng mellem film, medier og virkelighed bliver hårrejsende tydelig, når det af aktuelle reportager fremgår, at massemorderen fra Utøya, Anders Behring Breivik, var direkte inspireret af Sjakalen.

Med denne baggrundsviden får DR 1s programlægning i fredags et usmageligt udseende. Når vi i Sjakalen fra 1997 lader os underholde af karismatiske terrorister i skikkelser af Bruce Willis og Richard Gere, er vi så ikke tæt på at lade os forføre af terroristers X-factorer, det vil sige af deres ubekendte talenter for at fascinere?