Prøv avisen

Skattefars svigefulde børn

Skat logo omringet af penge i mønter og pengesedler.

DR fortjener ros for at sætte fokus på skatteunddragelsens lurvede fiksfakserier i programserien "I skattely"

GIV ALLE, hvad I skylder dem; den, der har krav på skat, skat; den, der har krav på told, told; den, I skylder frygt, frygt; den, I skylder ære, ære. Sådan formaner apostlen Paulus menigheden i oldtidens Rom, men ordene har sandelig ikke mistet relevans i samtiden.

Måske var det et passende mannakorn at have hængende på væggen hos diverse skatterådgivere? Bare sådan til påmindelse for dem og deres kunder. Det er i hvert fald nærliggende efter at have set fjerde afsnit af DR-programserienI skattely, hvor journalisterne under dække af at være forretningsfolk søger råd om skattely hos advokater og revisorer.

LÆS OGSÅ: Lad ikke krisen gå til spilde

Øvelsen i nærværende afsnit gik ud på at unddrage sig skattepligt i Danmark, selvom man angiveligt havde udviklet en indbringende app i kongeriget. Det lader sig gøre, hvis man midlertidig henlægger bopælen til et udenlandsk skattely og ved hjemkomsten erklærer, at guldægget skam er lagt uden for landets grænser. Et rask lille pengeasyl og ingen penge til den danske statskasse, sådan var idéen, og man fik det indtryk, at den var ganske velprøvet.

Nu er der vel ingen af os, som ønsker at slippe mere i skat, end vi er pligtige til, men DR fortjener ros for at sætte fokus på skatteunddragelsens lurvede fiksfakserier.

Der er tale om en international sportsgren med mange udøvere og trygge hjemmebaner på steder som De Britiske Jomfruøer, Seychellerne og Schweiz. Verden over bliver milliarder og atter milliarder ikke behørigt beskattet. Det gør åbenbart særlig ondt at betale skat, når man har mange penge.

I nogle tilfælde kostede de skjulte optagelser en fyring af de rådgivere, som vejledte i omgåelse af skatteloven. Deres arbejdsgivere bedyrede, at de pågældende ikke levede op til den etiske standard, som ellers var firmaets regel og norm. Ja, ja, brodne kar er der alle vegne, men de var vist ikke svære at finde selv på respektable adresser.

Nej, der er eller bør ikke være nogen vej udenom: Skatten skal betales med glæde eller ulyst. Alle skylder noget til det samfund, de lever i, også i skat. Skattely er pengekærlighed frem for fædrelandskærlighed, en kold kærlighed, som sparer i skat, men betaler i ordentlighed.

Når det er sagt, må der også forventes redelighed og gennemskuelighed af skattemyndighederne, og Skat har jo ikke gjort den bedste figur på det seneste. Skattevæsenet skylder at behandle skatteyderne med skønsomhed, rimelighed og sans for egen fejlbarlighed.

Det gælder desuden, at politikerne må erkende, at der er en smertegrænse for skatten. Brandbeskatning frister til snyd og unddragelse, og selvom man ikke falder for den fristelse, kan driftige folk meget vel falde for lande, hvor skatteniveauet ikke når skyerne. Det er også undergravende for skattemoralen, hvis der svines med skattemidlerne. Respekt for skattekronerne er respekt for det arbejdende folk.

Jesper Bacher er sognepræst