Kurt Strand: Skru lidt ned for Rasmus Paludan

Ikke at omtale Paludan ville være forkert. Til gengæld er det relevant at diskutere omfanget. For det passer næppe, at Paludans politiske betydning er på et niveau, der er næsten lige så højt som statsministerens, skriver Kurt Strand

Rasmus Paludan, stifter af partiet Stram Kurs.
Rasmus Paludan, stifter af partiet Stram Kurs. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

”FOR EN MÅNED SIDEN var der ikke mange, der var opmærksomme på ham.”

Ordene kom fra Det Konservative Folkepartis Naser Khader, da han mandag diskuterede dansk politiks seneste pop op med Alternativets Uffe Elbæk i ”Orientering” på P1 – ét af mange indslag, artikler og debatindlæg i den seneste tid om partiet Stram Kurs’ stifter og frontfigur, Rasmus Paludan. Ved middagstid i går havde databasen Infomedia registreret 1845 Paludan-omtaler i etablerede medier i løbet af den seneste måned.

Til sammenligning var Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen i samme periode omtalt 2031 gange, mens den socialdemokratiske oppositionsleder Mette Frederiksen var noteret for 1670 omtaler. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl måtte nøjes med cirka en tredjedel af den opmærksomhed, som Rasmus Paludan fik – nemlig omtale i 637 indslag, artikler og debatindlæg.

Medierne har således spillet en stor rolle for udbredelsen af kendskabet til nogle på alle måder afskyelige holdninger. Og flere steder har der i debatindlæg været argumenteret for, at det ville være bedre at ignorere politiindpakkede demonstrationer med koranafbrændinger og hadefuld tale mod især muslimer.

Men ikke at omtale Paludan ville være forkert. Til gengæld er det relevant at diskutere omfanget. For det passer næppe, at Paludans politiske betydning er på et niveau, der er næsten lige så højt som statsministerens. Og som målt på omtale er større end andre toneangivende toppolitikere.

Det er derfor svært at frigøre sig fra en tanke om, at mængden af omtale også er styret af, at det er spektakulært med masser af rav i gaden, når Stram Kurs- lederen viser sig, oplader sin malmfulde røst og lader galden flyde frit.

En medielogik, som amerikanske medier dyrkede for fuld styrke, da Donald Trump udmanøvrerede sine republikanske modkandidater op til præsidentvalget i USA i 2016.

HOVEDPERSONEN SELV har derfor al mulig grund til at være tilfreds, hvilket han da også jævnligt har givet udtryk for. Ganske vist lyder det tilforladeligt, når hans videofilmede demonstrationer især i belastede og indvandrertunge boligområder i en DR 2-dokumentar i sidste uge blev forklaret med at ”vise virkeligheden, som den er”. Men ”virkeligheden” er skabt til det egentlige formål, nemlig at få Youtube-egnede konfrontationer i kassen.

Og netop Youtube – ejet af Google – har spillet en afgørende rolle for spredningen af Paludans budskaber.

Flere end 20 millioner visninger, især blandt børn og unge, understreger, at de internationale techgiganter med deres algoritmer har et enormt ansvar for forureningen af den offentlige debat. Men lige nu og her er det de etablerede medier, som skal løfte en næsten umulig opgave med to valg lige om hjørnet:

Nemlig at sikre, at det ikke bliver Rasmus Paludan og hans ligesindede, som sætter dagsordenen.

En god begyndelse vil være at skrue lidt ned for dækningen.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.