Solen kan komme ud af vores kontakter

VIDENSKABENS Verden er P1s ugentlige naturvidenskabelige magasinprogram. Det sendes hver tirsdag klokken 14.03 med genudsendelser på DAB-radio lørdag klokken 18.03 og søndag klokken 21.03.

Tv & radio- anmeldelse af Leif Hjernøe
Tv & radio- anmeldelse af Leif Hjernøe. Foto: .

Jeg hører programmet, når som helst det er muligt. Det var det for resten også natten til i går klokken 01.03, hvis man altså disponerede over en DAB-radio. Det har flere og flere forhåbentlig lejlighed til. Også selvom det siges, at de nye radioer bruger mere strøm eller flere batterier end de gamle FM-modtagere.
Hvis det sidste er tilfældet, så er det lidt ironisk, at få Videnskabens Verden leveret af en DAB-radio i netop denne uge. Emnet er her orientering om nye forsøg på at udvikle og transportere fremtidens el-forsyning på en så sikker og stabil måde som mulig.
Udsendelsens første og længste del lød lovende. Idéen om, at nordafrikansk ørkensol skal kunne komme ud af europæiske stikkontakter, lød både oplagt og troværdig. Der er realisable planer om, at 15 procent af Europas energiforsyning skal komme herfra i år 2050.
Lytterne fik besked om, hvordan CSP (Concentrated Solar Power) kan fremstilles via gigantiske solfangeranlæg i Sahara. Vand skal her varmes op til kogepunktet, sådan at det kan drive et stort antal turbiner. Der blev nu ikke sagt noget om, hvor vandet skulle komme fra!
Men lytterne fik ellers en grundig redegørelse for, hvordan man vil håndtere det hovedproblem, der består i, at elektricitet i princippet helst skal produceres til øjeblikkelig brug. Oplagring til natten kan måske løses ved at opbevare solvarmen i smeltet salt.
Andre store problemer med at sikre en stabil og transportabel ørkenenergi tænkes løst via kabler tværs over Middelhavet i form af jævnstrøm. Det skulle kunne ske uden store tab. Man har erfaringer med et over 500 kilometer langt kabel mellem Holland og Norge.
Herhjemme kendes det fra vores eksport eller udveksling af el med både Tyskland, Norge og Sverige. Når en lignende el-infrastruktur bliver udbygget til både England og Centraleuropa, kobles vi til et næsten ubegrænset netværk.–– Endelig blev også de magtpolitiske udfordringer berørt. Forsyning af el er mere sårbar end forsyning af gas og olie. En forsvarlig el-lagring er altafgørende. Vi skal kunne stole på hinanden. Men som det blev sagt: Visionen er ikke bare et fatamorgana.
I udsendelsen blev forsøg med en slags vandmøller i East River midt i New York også omtalt. Tidevandsturbiner kunne man kalde dem. Men her var der tale om el-produktion af et meget beskedent omfang.
Programmets kendingsmusik er god. På dets hjemmeside gives der præcis besked om, hvilke stemmer, der er mikset ind over musikken. De tilhører Niels Bohr: Mine Damer og Herrer... En ny teknisk udvikling..., Albert Einstein, Victor Weiskopf, Sir John Cockroft og Robert Oppenheimer. Det er Linus Pauling, der afslutter udsendelsen med: You know... we live in a wonderful world. (Du ved, vi lever i en vidunderlig/underfuld verden, red.).
Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder