Spændende indblik i videnskabens verden

Et af mine favoritradioprogrammer er P1s Videnskabens verden. Programmet giver en alle mulige forskellige informationer, som man måske ellers ikke ville efterspørge

Jeg har aldrig besøgt Sydpolen, men læst meget om den. Dér findes nogle arter, som ikke findes andre steder, og det er dybt fascinerende.
Jeg har aldrig besøgt Sydpolen, men læst meget om den. Dér findes nogle arter, som ikke findes andre steder, og det er dybt fascinerende. .

Ugens program drejer sig om noget, der især vakte min nysgerrighed. Nemlig Sydpolen.

LÆS OGSÅ: Videnskab og stjernekunst

Jeg har aldrig besøgt Sydpolen, men læst meget om den. Dér findes nogle arter, som ikke findes andre steder, og det er dybt fascinerende. Antarktis er på mange måder meget længere væk end vores egne arktiske områder. Men Antarktis er heller ikke omgivet af samme politiske interesse for råstoffer som Arktis i nord.

Ugens program handler om det kapløb, der for tiden finder sted mellem forskellige grupper af videnskabsfolk, der forsøger at blive de første, der kommer igennem den kilometer tykke is for at komme ned og tage prøver af en af de mange millioner år gamle subglaciale søer under isen. Alle håber selvfølgelig på at være de første.

Der har altid været denne type kapløb. Det minder lidt om det intense kapløb, der var for godt 100 år siden mellem nordmanden Roald Amundsen og briten R.F. Scott. Dengang var det dog på liv og død. Sådan er det forhåbentlig ikke længere. Der er tre forskerhold, der kæmper om at komme først. Et britisk, et russisk og et amerikansk. De står dog ikke oven på hinanden, men graver fra hver deres hjørne.

Indslaget bringer forskellige interview med forskere. En af videnskabsfolkene, en biolog fra den britiske delegation, siger, at han har tre forskellige forventninger til, hvad man kan finde under isen. Det ene er ingenting. Det vil give os en stor viden om grænser for liv. Det andet er, at vi finder noget, vi kender i forvejen. Det vil også være interessant, for tænk, om det vi kender har overlevet alle disse år.

Det tredje er noget helt nyt og spændende. Mon ikke forskerne i deres inderste går og drømmer om det sidste? Det er altid spændende, når der bliver fundet noget nyt, der kan bidrage med viden om, hvordan verden ser ud.

Det er forskellige søer, forskerne borer i, så det kan jo være, at det bliver forskellige ting, de finder. Men det er ingen nem opgave. Der er forskellige metoder til at bore de dybe huller, men det skal gå stærkt, for det er hundekoldt, og hullet fryser til igen næsten med det samme.

Den britiske videnskabsmand siger, at de har et døgn til at få taget de nødvendige prøver. Det er allerede mislykkedes for russerne én gang.

En af verdens førende iskerneforskere, professor Dorthe Dahl-Jensen fra Københavns Universitet, er med. Hun fortæller også i programmet om det spændende projekt. Hun har selv en lang erfaring fra blandt andet Grønland, hvor indlandsisen kan fortælle en masse om verdens historie.

Det er et spændende program, der understreger, hvor vigtigt det er, at vi bliver ved med at forske. Jeg glæder mig til, at vi hører mere om denne sag.

Mon ikke Videnskabens verden vil give os en grundig gennemgang af resultaterne af de tre forskningsholds anstrengelser?

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden