Hjælp svinebønderne: Spis mindre og bedre, og betal mere for det

Leif Hjernøe var vidne til en kontrastfyldt aften på DR 1, da Aftenshowet først satte fokus på de hårdt trængte svinebønder, hvorefter den danske landidyl tonede frem hos Bonderøven og Søren Ryge

”Bonderøven” gav os opmuntrende indtryk af, hvordan landmandslivet også kan være: økologisk familiebrug med heste- og håndkraft, skriver Leif Hjernøe.-
”Bonderøven” gav os opmuntrende indtryk af, hvordan landmandslivet også kan være: økologisk familiebrug med heste- og håndkraft, skriver Leif Hjernøe.- . Foto: Scanpix.

Torsdag aften bød DR 1 på den slags stærke kontrastvirkninger, som især tv igen og igen fremstiller for øjnene af os. For eksempel giver ”Vores vejr” os dagligt besked om, hvor let vi slipper om ved at leve på en klode, der ellers er præget af voldsomme klimaforandringer.

Mens tyfoner raser hen over Stillehavet mod kinesiske millionbyer, sopper vi ubekymrede rundt i strandkanter med det reneste og mest fredsommelige badevand i verden.

At dømme efter formiddagspressen så består vores største ”udfordring” i denne kølige sommer alene i, at kvinderne ikke længere soler sig topløse.

”Aftenshowet” er nok den programflade, der med størst effekt benytter sig af kontrastvirkninger. Tragedier og succeshistorier blandes, ledsaget af den mere eller mindre udtalt undskyldende bemærkning: ”Og nu til noget helt andet”.

I torsdags rakte kontrasten ud over udsendelsens rammer og frem til efterfølgende programmer fra det danske bondeland.

Efter at seerne i ”Aftenshowet” havde mødt en landmandsfamilie, der (sådan virkede det!) repræsenterede den del af befolkningen, der er alene om at betale prisen for EU's økonomiske krig mod Rusland, gav ”Bonderøven” og ”Søren Ryge præsenterer” os opmuntrende indtryk af, hvordan landmandslivet også kan være: økologisk familiebrug med heste- og håndkraft.

Respekt for vandløb, dyrkning af kartofler, brug af kvalitetstræ til vinduer og flere andre materialebevidste gøremål i harmonisk nærkontakt med ægtefælle og børn prægede det første program. Sikken en kontrast til den i alle måder stressede hverdag, svineproducenten havde fortalt om i ”Aftenshowet”.

I det andet program præsenterede Søren Ryge os for en avler, der laver det bedste fjerkræ, han i hvert fald kunne forestille sig.

Ænder, kalkuner, kyllinger og gæs. Alle på friland. Alle derfor med udsigt til en eksistens præget af en livskvalitet, man uvægerligt måtte ønske sig, at alle dyr i det danske bondeland måtte opleve.

Giv dem langsom tilvækst under så frie forhold, at det helt naturligt ikke alene resulterer i en markant højere kødkvalitet ,men også i en tilsvarende højere pris. Fra gårdbutikken Gothenborg mellem Them og Silkeborg eller via stedets webadresse kan der købes økologisk fjerkræ, som er så velsmagende og kødfuldt, at en kilopris på cirka 140 kroner virker rimelig.

Her demonstreres et handlingsmønster med indbygget fremtid.

Hvis vi alle ville være parate til at betale den krisepris, som vi indirekte og usolidarisk lader det hårdt ramte svinebrug være alene om at betale, så kunne landmandsfamilierne se lysere på deres situation, end de gør i disse år.

Morale: Spis mindre og bedre, og betal mere for det. Less is more, hedder det på engelsk, når man vil sige noget om, at øget kvalitet tit er bedre end øget kvantitet.

Det gælder også tv. Som Søren Ryge sagde til sidst: ”Den slags kan man kigge på i timevis. I får lige et par minutter.” Kort og meget godt.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder