Nyt sommer-program var søvndyssende og under niveau

Det nye sommer-program "Sommer i Systemet" på DR2 bar lidt for meget præg af, at ferietiden også har ramt tv-kanalerne. Under niveau og søvndyssende, skriver Sørine Gotfredsen

Mandag aften tog DR 2 hul på serien ”Sommer i Systemet”, hvor instruktør Søren Fauli og musiker Mohamed Marwan (th.) var hovedpersoner i første afsnit. -
Mandag aften tog DR 2 hul på serien ”Sommer i Systemet”, hvor instruktør Søren Fauli og musiker Mohamed Marwan (th.) var hovedpersoner i første afsnit. - . Foto: DR.

Det er sommer i Danmark, og det er blevet tid for mere eller mindre opfindsomme forsøg på at underholde den del af befolkningen, der ikke er bortrejst eller sidder udenfor og griller.

Mandag aften tog DR 2 derfor hul på serien ”Sommer i Systemet”, hvor to mennesker sendes af sted for at gå på opdagelse i en offentlig institution.

I første afsnit var det skuespiller og instruktør Søren Fauli og en musiker ved navn Mohamed Marwan, der blev afleveret på en øde politistation i Kalundborg, hvilket var cirka lige så søvndyssende at overvære, som beskrivelsen måtte indikere.

Pointen i dette afsnit var, at begge mænd tidligere i livet har været på kant med politiet. Fauli som en del af punkmiljøet i 1980'erne og Marwan som utilpasset indvandrerdreng, og tiden gik blandt andet med at sidde i en tom celle og tale om erfaringerne fra den blakkede fortid.

Om end man anede, at Søren Fauli vist ikke drev det til stort andet end et par gange på betryggende afstand at råbe ”pansersvin”.

Senere snuppede de nøglerne til en politibil og satte sig i den side om side, hvorpå de som et slags dramaturgisk højdepunkt satte sirenen til. Samtalen mellem de to mænd var underligt ubevægelig, men de fik naturligvis fotograferet hinanden, og som afslutning formulerede Søren Fauli denne sætning:

Mindre hierarki i det danske politi.

Man forstod ikke helt den dybere mening. Hvad ved Fauli om organisationen inden for politiet, og hvorfor skulle mindre hierarki være vejen frem?

Som udgangspunkt er det en fin bestræbelse at ville portrættere offentlige instanser og arbejdspladser, men det kræver omtanke og nysgerrighed på et helt andet niveau.

Komiker Jan Gintberg har med sine programmer ”Gintberg på kanten” vist, hvordan det kan gøres originalt og oplysende, men et godt gæt er også, at Gintberg forbereder sig en del bedre, og ”Sommer i Systemet” vidner om et større problem.

Nemlig, at det i kampen for at fylde tv-kanalerne kan være fristende at ty til en løsning som denne, der ikke kræver andet, end at man tømmer en arbejdsplads for ansatte og lader to mennesker gå rundt og snakke i de tomme lokaler.

Sagen er bare, at den slags er med til at nedbryde selve tv-mediets fascination og autoritet, og det er altså vel at mærke DR 2, vi taler om her.

Dagen må nærme sig, hvor man i DR holder et stormøde angående produktionen af programmer bygget op omkring de sædvanlige genkendelige ansigter, der skal sige noget interessant om sig selv og livet.

Fjernsynet udøver fortsat stor tiltrækningskraft på disse typer, der gerne vil bruge kostbar tid på at deltage i programmer, der kan holde deres navn varmt.

Resultatet er bare sjældent tiden værd, men nu venter altså ikke færre end 23 afsnit af ”Sommer i Systemet”, og det skal naturligvis siges, at niveauet kan blive højere hen ad vejen.

Fauli og Marwan på politigården var ikke et hit, og man må håbe, at tilrettelæggerne ikke valgte at indlede med netop dette afsnit, fordi det bedømmes til at være seriens mest inspirerende.

Sørine Gotfredsen er forfatter, præst og journalist