Tv-nyheder uden studievært er forvirrende

Haltende grundsalg i Helsinge, drop in-dåb i Køge og flere væggelus i boliger. Tre indslag i TV 2 Lorrys nyhedsudsendelser torsdag aften. Tre historier fortalt med billeder og interview, der skal gøre dem nærværende for seerne.

Men noget mangler og har gjort det i den seneste tid i nyhedsudsendelserne hos hovedstadsområdets regionale tv-station: Studieværten er væk, for alle indslag bliver både præsenteret og fortalt af de journalister, der har skruet dem sammen.

Det er både modigt og overraskende, for gængs tv-logik i tv tilsiger, at der skal være et menneske, der sætter ansigt på nyhederne, der ikke bare præsenterer dem, men også binder sammen og dermed fungerer som en slags seernes betroede guide i det ofte fragmenterede og kaotiske nyhedsunivers.

Rollen som studievært har været og er langt de fleste steder betragtet som den mest prestigefulde. Et job, kun nogle særligt udvalgte journalister kan sættes til, fordi det bliver anset for en særlig kompetence at kunne få historierne ud over rampen, ud til seerne.

Samtidig har studieværter ofte set sig selv fremstillet som viljesløse nikkedukker, hvor ansigtsfolderne i objektivitetens hellige navn ikke ændrer sig en tøddel, når alverdens katastrofer ruller forbi på hans eller hendes teleprompter.

Den italienske forfatter Umberto Eco skrev således i et essay om ”studieværtens fænomenologi” helt tilbage i 1961, at denne særlige tv-skabning ”skammer sig ikke over at være uvidende”. Han er nemlig, noterede Umberto Eco videre, ”i kontakt med den menneskelige videns mest svimlende sfærer og forlader dem uberørte og jomfruelige, hvorved han bekræfter sine medmennesker i deres naturlige tilbøjelighed til apati og mental dovenskab”.

Heldigvis er karakteristikken mere forkert end rigtig, og udviklingen i de seneste årtier er gået i retning af, at studieværten netop ikke skal efterlade seerne som beskrevet af Umberto Eco. Værten er blevet menneskeliggjort, hvilket for eksempel kommer til udtryk, når noget går galt, for så er det altid ham eller hende på skærmen, der er idioten, som ikke kan ikke finde ud af noget som helst. Som burde fyres, sendes til Rusland eller bare overveje sit eget værd.

Den slags slipper de – med afskaffelsen af studieværter – for på TV 2 Lorry. Til gengæld synes indslagene klasket sammen som lag på lag i en lagkage.

Sådan er det selvfølgelig ikke tænkt, for netop de helstøbte indslag giver rigtig god mening, når jeg som seer klikker ind på de enkelte historier på nettet.

Sagen er bare, at de fleste fortsat ser regionale nyheder, når de bliver sendt. Og at det, der muligvis er en fremtidssikret løsning, bliver lidt usammenhængende. Tv-nyheder uden studievært er en dårlig løsning for de fleste. Det er også tankevækkende, at TV 2 Lorry står alene med sit – som nævnt modige – initiativ. Og at de øvrige syv regionalstationer fortsat bruger studieværter.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.