”Udviklingen” er også vores eget ansvar

Hver femte lukning af dagligvarebutikker er i småbyer som Kragelund, og de fleste steder i landet skal bilen kun rulle få kilometer væk fra lidt større byer for at se finde de skræmmende spor.

Bussen vil fortsætte med at køre forbi Brugsen i Kragelund, men efter den 30. juni er der ikke længere handlende, der vil stå af her. LokalBrugsen giver underskud, og Coop har besluttet, at den skal lukke.
Bussen vil fortsætte med at køre forbi Brugsen i Kragelund, men efter den 30. juni er der ikke længere handlende, der vil stå af her. LokalBrugsen giver underskud, og Coop har besluttet, at den skal lukke. . Foto: Lars Aarø/Fokus

”KATASTROFE”, ”bekymrende” og ”trist” var nogle af ordene, som borgerne i landsbyen Kragelund ved Silkeborg hæftede på en forestående lukning af deres brugs i TV Avisen onsdag aften. Samme aften var der fyldt i forsamlingshuset, og torsdag morgen kunne den lokale Midtjyllands Avis berette om ”massiv opbakning til lokal butik”.

Med andre ord: Det, som ifølge lokalrådsformand Ejner Rahbek ”er mere end en dagligvarebutik”, synes heldigvis at være på vej mod en redning. Omend redningen ikke er mere håndgribelig end støtte til planer om at få en anden kæde til at drive en butik, som Kragelunds godt 700 indbyggere kan både handle og samles i.

Desværre er den i første omgang dårlige nyhed fra den midtjyske landsby så almindelig, at den slags kun sjældent bliver til tv-indslag med direkte omstilling til en reporter på stedet.

Kragelund-historien var da også kun en såkaldt case, et konkret eksempel, på en eskalerende udvikling, som de seneste syv år har tvunget omkring 600 dagligvarebutikker til at dreje nøglen om. Hver femte lukning er i småbyer som Kragelund, og de fleste steder i landet skal bilen kun rulle få kilometer væk fra lidt større byer for at se finde de skræmmende spor.

I én landsby kan teksten ”Købmandsgården” stadig anes på en afskallet bygning, i en anden flyder et par af Brugsens efterladte indkøbsvogne og i en tredje er en genbrugsbutik rykket ind i ellers tomme lokaler. De fleste steder er alle andre butikker ligeledes forsvundet. Skolen er lukket. Og bussen kommer kun to gange om dagen. Det hele er akkompagneret af ”Til salg”-skilte på huse, som med deres håndværkertilbud end ikke appellerer til ivrige gør det selv-håndværkere.

I udkanten er der måske endda et par selvbestaltede lossepladser på nedlagte landbrugsbedrifter, hvor bilvrag, gamle møbler og algebegroede campingvogne illustrerer den ellers højt besungne idyl på landet.

DET HELE ER MED ANDRE ord en forfaldshistorie. ”Udviklingen” har været forbi i form af strukturreformer, motorvejstilkørsler og effektiviseringer. Og for dem, som kan vælge noget andet end den lokale købmands pauvre udbud, er det ikke svært at finde en parkeringsplads ved et billigere eller større supermarked. Netto, Føtex og Kvickly lokker med forjættende tilbud, der kan friste de fleste. Tilbage til den lokale købmand bliver kun den glemte liter letmælk, og den slags småindkøb bidrager kun marginalt til bundlinjens ubønhørlige krav om plusser.

Med alt dette in mente forekommer det besynderligt, at TV Avisen i sit fem minutter lange indslag fra Kragelund end ikke antydede landsbyboernes egen andel i forfaldet. Det helt oplagte spørgsmål ”Hvad er jeres eget ansvar?” blev ikke stillet. I stedet blev kragelunderne i puljen med alle de andre butikslukninger gjort til sagesløse ofre for onde kræfters – i dette tilfælde Coops – hærgen. Derfor denne påmindelse: ”Udviklingen” er (også) vores eget ansvar.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.