Positivt: Facebook og Twitter får ansvaret for racistiske holdninger

Med begrænset medieopmærksomhed har EU-Kommissionen i denne uge landet en opsigtsvækkende aftale, hvor store it-giganter har forpligtet sig på at fjerne hadefulde opslag inden 24 timer

De Radikales Zenia Stampe kalder en EU-aftale om at fjerne racistiske ytringer på især de sociale medier for ”virkelig positiv”.
De Radikales Zenia Stampe kalder en EU-aftale om at fjerne racistiske ytringer på især de sociale medier for ”virkelig positiv”. . Foto: Søren Staal.

Med begrænset medieopmærksomhed har EU-Kommissionen i denne uge landet en opsigtsvækkende aftale om at fjerne racistiske ytringer på især de sociale medier.

Repræsentanter fra de amerikanske it-giganter Microsoft, Facebook, Twitter og Google har sat deres underskrifter på aftalen. Sidstnævnte på vegne af verdens hurtigst voksende tv-kanal, YouTube, som internetgiganten ejer.

Ifølge aftalen skal hadefulde opslag fjernes inden 24 timer, og den ansvarlige EU-kommissær, tjekkiske Vera Jourová, siger i en pressemeddelelse, at ”de seneste terrorangreb har mindet os om det presserende behov for at påtale ulovlig hate speech”. Begrundelsen er, at hadefulde – ofte racistiske – ytringer via de sociale medier kan være med til at skabe radikalisering blandt unge.

Aftalen pålægger de sociale medier at være mere opmærksomme på hadefulde opslag, og deres medarbejdere skal have guidelines, som kan sikre en vis ensartethed i bedømmelsen af, hvad der skal fjernes. Og hvad der skal blive.

I praksis kan det nemlig være vanskeligt at skelne. Som den amerikanske radiovært Kyle Kulinsky – kendt for at være kritisk over for alle slags fundamentalisme – i går påpegede på Blog Talk Radio, er det umuligt at trække en klar skillelinje:

”Hvis jeg for eksempel kritiserer amerikansk udenrigspolitik og siger, at vi er terrorister, når vi myrder civile med droner i Mellemøsten, så vil nogen sige, at det er hate speech over for den amerikanske regering, men jeg vil sige, at det er fakta.”

Også herhjemme har EU-Kommissionens aftale om at fjerne blandt andet racistiske ytringer på Facebook, Twitter og YouTube fået krasse ord med på vejen: Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth kaldte i går i netavisen altinget.dk aftalen for ”noget pjat”. Han er ”bekymret for, at den vil blive brugt til at bremse folk, som ytrer legitime indvandringskritiske synspunkter”.

Omvendt kalder De Radikales Zenia Stampe aftalen for ”virkelig positiv”. Stampe siger til altinget.dk, at hun længe har efterspurgt et ansvar hos dem, som stiller taletid til rådighed, så ”deres platforme ikke blive brugt til at udbrede had og trusler”.

De to danske politikeres reaktioner er forventelige. Nogen vil måske endda kalde dem forudsigelige. Men fra et medieperspektiv er der grund til at hylde, at det overhovedet er lykkedes for embedsapparatet i Bruxelles at få banet vej for og i denne uge få underskrevet en aftale med de amerikanske mediegiganter.

Hvis næste skridt kunne blive en aftale med eksempelvis Facebook om ikke at fjerne indhold, som kan støde forstokkede hadprædikanter i Saudi-Arabien og nærmeste omegn, kan det vel ikke udelukkes, at også Zenia Stampe og Kenneth Kristensen Berth for en sjælden gangs skyld kunne finde på at klappe i samme takt.

Og mon dog ikke, at det med den nye aftale om at fjerne hate speech på sociale medier fortsat kan lade sig gøre at have kritiske holdninger til indvandring uden hadefuld og racistisk indpakning?

Kurt Strand er forfatter, journalist, radiovært og ekstern producent af P1-programmet ”Mennesker og medier”