Sørine Gotfredsen: Vejret er vores skæbne

Vejrudsigten har altid været knyttet til dansk småborgerlig bøvethed. Ja, en slags endeløs underholdning. Nu er den i stedet knyttet til det ildevarslende ved hver dag at blive mindet om, at vejret er vores skæbne, skriver sognepræst

Udtrørret kornmark i Himmerland. "Det ligner unægtelig skæbnens ironi, at DR 1 i lørdags lancerede et nyt underholdningsprogram med titlen 'Bare det ikke regner'," skriver Sørine Gotfredsen.
Udtrørret kornmark i Himmerland. "Det ligner unægtelig skæbnens ironi, at DR 1 i lørdags lancerede et nyt underholdningsprogram med titlen 'Bare det ikke regner'," skriver Sørine Gotfredsen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Tiden er nok forbi, hvor man blot kunne trække på skuldrene, når medierne bragte historier om naturens luner i denne del af verden. I de senere år har vandmængder forårsaget alvorlige problemer for mange, og gennem denne sommers langvarige tørke konfronteres vi med nye vilkår i vores eller så beskyttede verdensdel.

Alt tørrer ud, landmændene kan ikke skaffe foder til dyrene, og måske var der alligevel noget om snakken, da nogen tolkede ulvens komme til landet som et varsel om mere farlige tider. Det er en uheldsvanger fornemmelse hver morgen at vågne op til den samme kvælende varme, måske delvist selvforskyldt gennem mange års tankeløs livsstil, og den daglige vejrudsigt har fået noget ildevarslende over sig. Det er ikke længere sjovt at se børn spise is på stranden og tale om varmt badevand, for man indser på ny, at vi er omgivet af enorme kræfter. Og at man ikke kan komme væk fra dem.

Ekstra tydeligt bliver det i kraft af de svenske skovbrande, der i flere dage har været øverst på mediedagsordenen, og vi hører om evakuering, røgudvikling og brandfolk, der hentes til Sverige fra det øvrige Europa. Man kan journalistisk set vinkle forskelligt på en sådan begivenhed. Man kan stille om til reporteren på stedet, der interviewer redningsfolkene og de ulykkelige mennesker, der må forlade deres huse. Eller man kan forsøge i et anderledes perspektiv at analysere, hvad situationen betyder for Sverige.

Jeg foretrækker det sidste. Sensationsjournalistik kommer hurtigt til at bære på en bismag, for skønt der kan være en vis dannelse forbundet med at blive tvunget til at sande, hvor skrøbeligt mennesket er midt i de store elementer, er der også altid noget suspekt ved at udstille andres ulykke. Og sagen er jo, at der i denne epoke er så meget på spil i Sverige, at skovbrande som disse på flere niveauer kan få konsekvenser.

Historiker Lars Hovbakke Sørensen analyserede sig på TV 2 News frem til, at den pressede socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven er kommet i endnu mere modvind. Nu skal han ikke blot kæmpe med svenskernes utilfredshed med indvandrerpolitikken, men også med kritikken af for dårligt beredskab.

Sverige brænder på mere end én måde, og mens Sverigesdemokraterne ved valget den 9. september forventes at gå voldsomt frem, kan den svenske befolkning ligesom den danske se frem til endnu flere dage uden velsignet regnvejr.

Det ligner unægtelig skæbnens ironi, at DR 1 i lørdags lancerede et nyt underholdningsprogram med titlen ”Bare det ikke regner”. Og at DR 2 har opfundet en satirisk vejrudsigt, hvor komiker Anders Jørgensen (der faktisk ér ret morsom) gør grin med den klassisk folkelige gennemgang af vind og vejr og grill-livets lyksaligheder. Vejrudsigten har altid været knyttet til dansk småborgerlig bøvethed. Ja, en slags endeløs underholdning. Nu er den i stedet knyttet til det ildevarslende ved hver dag at blive mindet om, at vejret er vores skæbne. Og at vi er meget små, når det gør, hvad det vil. Og ikke vil.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.