Kurt Strand: Selv en varm vejrudsigt kan ikke skjule, at noget er galt – ravruskende galt

En særlig udfordring for medierne er sommervejrets mulige sammenhæng med klimaforandringerne, skriver journalist Kurt Strand

For nyhedsmedierne byder den usædvanlige sommer på en lang række udfordringer, skriver journalist Kurt Strand.
For nyhedsmedierne byder den usædvanlige sommer på en lang række udfordringer, skriver journalist Kurt Strand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

”I den nordlige halvdel af landet – den nordlige halvdel af Jylland – bliver det mest skyet, og der kommer lidt regn af og til med temperaturer nede omkring 20 grader. Men i den sydlige halvdel af Jylland, på Fyn, Sjælland og Bornholm holder det tørt med betydeligt mere sol og temperaturer op til 25 grader.”

Bortset fra lidt regn lignede Michael Jarnvigs vejrudsigt i mandagens 12-radioavis til forveksling en gentagelse af en gentagelse fra de seneste tre måneder, hvor solen har strålet langt mere, end den plejer. Vejret har fra en dansk synsvinkel været overraskende ferievenligt, og mon ikke de fleste af os efterhånden har lært at leve med en slags sydeuropæisk sommer, hvor skygge og kølige briser bliver attraktive.

Og så er der endda ikke udsigt til, at det holder op. For da Jarnvig rundede sin vejrudsigt af, var det med varsling af nye rekorder onsdag med op til 30, ja, måske endda 35 graders varme.

For nyhedsmedier byder den usædvanlige sommer på en lang række udfordringer. De sædvanlige agurketidshistorier om badevand, ungdomsdruk og grillmad er bragt for længst. Tilbage er kun for længst fastlagte serier, Trumps tosserier og politiske sommerballoner.

Og når solen lokker, er læsere, lyttere og seere svære at holde fast i. Min egen avislæsning har været mere end sporadisk i snart mange uger, radioen har været så godt som tavs, og tv har ikke været tændt siden VM-finalen mellem Frankrig og Kroatien i Moskva den 15. juli. I en tid med generelt vigende seertal på alle kanaler er det således ikke overraskende, at det i de seneste ugers målinger kun en enkelt gang er lykkedes Tour de France-holdet på TV 2 at snige sig om på den rigtige side af en halv million seere. Langt de fleste udsendelser på de to ”store” tv-kanaler, TV 2 og DR 1, har måttet nøjes seertal omvendt proportionale med kviksølvsøjlerne på landets termometre.

En særlig udfordring for medierne er sommervejrets mulige sammenhæng med klimaforandringerne. Eksperter har de seneste måneder givet jævnlige bud på, om de ekstreme temperaturer mon kan skyldes det menneskeskabte CO2-udslip – eller om der blot er tale om naturlige variationer. Skråsikre svar vover ingen at give. Men med flere års forudsigelser om generelt mere ekstremt vejr, kan det ifølge toneangivende klimaforskere ikke udelukkes, at der er en sammenhæng. Og selvom det på kort sigt kan være med til at ødelægge den gode stemning i rosévinens skær, må det for seriøse medier være en pligt at holde fast i netop de mulige årsager.

Optimistisk bedømt er der således med en aktiv mediemedvirken en nærmest historisk chance for, at sommeren 2018 med dens gulnede græsplæner, algefyldte fjorde og skrumpende høst udbytte kan blive et vendepunkt for den ofte træge klimadiskussion.

For selv en smilende varm vejrudsigt kan ikke i det lange løb skjule, at noget er galt. Ravruskende galt.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.