Verden ifølge dronning Margrethe

Kurt Strand savner ambition hos danske tv-kanaler til at gøre noget mere med en kongelig begivenhed

I sit timelange interview med dronning Margrethe gav Steffen Gram (billedet) majestæten mulighed for at tale om andet end ligegyldigheder og banaliteter, skriver Kurt Strand.
I sit timelange interview med dronning Margrethe gav Steffen Gram (billedet) majestæten mulighed for at tale om andet end ligegyldigheder og banaliteter, skriver Kurt Strand. . Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

”DET VAR RENT UD SAGT spændende at se, hvad der var ovre på den anden side. Ikke fordi der var pragtfuldt dér”.

Ordene kom fra dronning Margrethe, da hun tirsdag formiddag på P1 indviede DR's mangeårige udenrigskorrespondent Steffen Gram i sine tanker om en på mange måder opsigtsvækkende rejse til Leningrad, Moskva og Tbilisi i 1975. Som en del af det officielle program indgik også høflige udvekslinger af fraser med daværende præsident Nikolaj Podgornij på den anden side af et langt mødebord i Kremls indre gemakker med hvide vand og gamle mænd opstillet på rad og række:

”Og det var ikke lige mit nummer, det der, men jeg skulle jo gøre det, fordi jeg var statsoverhoved.”

Interviewet om regentens oplevelser bag den kolde krigs tykke jerntæppe - og lidt senere hendes ”enorme glæde”, da Berlinmuren faldt i 1989 - fyldte samtlige 54 minutter i det ugentlige udenrigsmagasin ”Verden ifølge Gram”. Og det var et på mange måder overraskende interview, for det er desværre sjældent, at dronning Margrethe især i de elektroniske medier bliver spurgt til og får mulighed for at tale om ret meget andet end ligegyldigheder og banaliteter.

Med hendes arbejdsværelse på Fredensborg Slot som passende kulisse kom interviewet med afsæt i besættelsestiden vidt omkring; fra Dronningens rejser rundt i verden i 1950'erne og 1960'erne til Danmarks engagementer i Irak og Afghanistan. Og inden da også omkring de aktuelle spændinger i og omkring Ukraine, der fik Steffen Gram til at spørge, om frygten for krig kommer krybende tilbage?

”Det er vel ikke ganske umuligt at tænke tilbage på Europa i 1930'erne. Men man kan sætte sin lid til, at vi er et samlet Europa, hvor vi i dag kan se nøgternt på tingene og ikke lade os kue,” lød det fra majestæten, der udsendelsen igennem fremstod vidende og godt orienteret om verdens tilstand i en hårfin balance på den politiske konsensus' midtbane.

Grams interview var naturligvis begrundet og aktualiseret af dronning Margrethes 75-årsfødselsdag i morgen, hvor en væg til væg-dækning på allandsens tv-skærme venter: DR 1 begynder med ”Året i Kongehuset” klokken 5.30 (!). Derefter går det som en tappenstreg i et miks af programmer fra arkivet med timelange omstillinger til morgenvækning af Dronningen, karettur gennem København og gæsternes ankomst til aftenens festmiddag på Fredensborg Slot, som i DR 1's version klinger ud 21.30“

Nogenlunde samme mønster kan følges på TV 2; dog først fra klokken 10.20, men til gengæld frem til klokken 22.00.

Blot at referere den omfangsrige dækning tenderer til på forhånd at resultere i en vis træthed. Men så meget desto mere grund er der til at glæde sig over, at P1 havde mod til at give fødselsdagen mere substans end farve- og stofvalget på de kvindelige ministres rober ved den forestående gallamiddag.

Og tænk, om der blandt tv-redaktørerne på DR 1 og TV 2 fandtes en vilje til at ville noget mere med en kongelig begivenhed. Inspiration kan hentes kvit og frit hos ”Verden ifølge Gram”, som illustrerede, at verden ifølge dronning Margrethe var værd at bruge tid på.

Kurt Strand er journalist og forfatter.