Verden vil bedrages og det bliver den!

Da IT Factory blev erklæret konkurs i december 2008, og direktøren Stein Bagger gik under jorden, måtte undertegnede grundet det fonetiske navnesammenfald fortælle diverse vittige hoveder, at jeg altså ikke var i familie med den bredt smilende storsvindler.

Jesper Bacher anmelder Radio og TV
Jesper Bacher anmelder Radio og TV. Foto: .

Familie vælger man som bekendt ikke selv, men jeg var nu alligevel lettet over ikke at dele slægtsnavn med Stein Bagger. Han var ellers nok mand for nogle gode fødselsdagsgaver, mens IT Factory stadig solgte varm luft i metermål.

LÆS OGSÅ: Farvel til Venstres indre samvittighed

Historien om Stein Baggers storhed og fald blev igen oprullet som del af DR 2s lørdagstema om svindlere. Disse veltalende fusentaster og sande mestre i kunsten at binde folk en historie på ærmet. De findes i alle kategorier og størrelser på markedspladsen som på direktionsgangen. Ja, nogle gør ligefrem politisk karriere. I modsætning til økonomisk svindel straffes politisk svindel imidlertid ikke ved domstolene, men ved stemmeurnerne, om folket ellers er vågent.
Blandt den nyere tids økonomiske storsvindlere indtager Stein Bagger så ubetinget en særstatus. Ja, han kom vel til at personificere den hovedløse kædedans om guldkalven, som udløste den store krise. I den globale økonomi er Stein Bagger selvfølgelig bare en lille fisk, men han fylder godt i den danske andedam.
Vi hørte historien om den charmerende Stein Bagger, som forstod at besnakke sine omgivelser til tillid og investeringer. Erhvervsmanden Asger Jensby anbefalede ham uden at tjekke hans falske cv, og store danske banker som Danske Bank og Nordea skød penge i Baggers foretagende. Rottefængeren spillede lystigt op, og det er forbavsende, hvor mange der kastede sig ud i dansen. IT Factory blev ligefrem hædret med en prestigefyldt pris som årets vækstvirksomhed af revisionsselskabet Ernst & Young så sent som i november 2008. Senere var der noget, som revisionsselskabet måtte revidere.
Nu kan man altid være bagklog, og Stein Bagger var ikke nogen gennemsnitsbedrager. Men ærligt talt, burde erhvervslivet og bankerne ikke også være lidt forkloge? Og hvordan det kan være, at Danske Bank forsatte samarbejdet med Stein Bagger, efter at banken havde fået kendskab til belåning af falske fakturaer under hans auspicier? Det kunne DR 2 ikke få bankens svar på. Også Danske Bank har noget at revidere.
Heldigvis var der også skeptikere i computerbranchen og journaliststanden, som begyndte at sætte kritisk fokus på IT Factory, og til sidst faldt illusionen, og dens fald blev stort, som det hedder i Skriften. Bedrageriet kom for en dag, og Bagger meldte sig selv til politiet i Los Angeles efter at være forsvundet under en luksusferie i Dubai.
Stein Bagger havde angiveligt karisma, men det er nu ingen ringe regel at være påpasselig over for den slags udstråling. Store ord og prangende salgs-taler bør tages med et gran salt og et kvantum sund skepsis.
Igen har verden lært, at alt der glimter, er ikke guld. Det vil sige, lige indtil den næste Stein Bagger melder sig på banen. Bedragere er kommet for at blive.
Jesper Bacher er sognepræst